Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782163

Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća


Vrkljan, Petra
Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 782163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća
(Pathogenic bacteria and contamination of fruit and vegetables)

Autori
Vrkljan, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2015

Stranica
17

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
patogene bakterije; kontaminacija hrane; tehnologija prerade; konzerviranje namirnica
(pathogenic bacteria; food contamination; processing technology; preservation of foodstuffs)

Sažetak
Uslijed mikrobiološkog kvarenja voća i povrća namijenjenog za konzumaciju u svježem stanju čak 30 do 50 % od ukupne količine propada. Najčešći uzročnici kvarenja su bakterije, kvasci i plijesni. Visoki udio vode u voću i povrću pogodan je medij za razvoj mikroorganizama koji izazivaju kvarenje. Voće i povrće može se kontaminirati putem tla, zraka, štetnika i tijekom obrade. U cilju sprječavanja mikrobioloških promjena na svježem voću i povrću preporučuje se konzerviranje neposredno poslije berbe ili pak skladištenje pri nižim temperaturama (oko 0 do 4°C) u manjim pakiranjima, te uz osigurano strujanje zraka. Cilj ovo rada bio je ustanoviti koje su to kritične točke u preradi voća i povrća tijekom kojih može doći do kontaminacije bilo sirovine bilo prerađenih proizvoda. Biljna proizvodnja i prerada uključuje složeni opskrbni lanac od polja do točke potrošnje. Iz mnogih aspekata neophodno je ojačati svaku kariku u lancu i održavati kvalitetu i sigurnost proizvoda. Postoji sustav upravljanja sigurnošću hrane pomoću kojeg se sigurnost može kontrolirati i smanjiti rizik, međutim još nije moguće postići razinu bez rizika.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrkljan, Petra
Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vrkljan, P. (2015) 'Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrkljan, Petra}, year = {2015}, pages = {17}, keywords = {patogene bakterije, kontaminacija hrane, tehnologija prerade, konzerviranje namirnica}, title = {Patogene bakterije i kontaminacija vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {patogene bakterije, kontaminacija hrane, tehnologija prerade, konzerviranje namirnica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrkljan, Petra}, year = {2015}, pages = {17}, keywords = {pathogenic bacteria, food contamination, processing technology, preservation of foodstuffs}, title = {Pathogenic bacteria and contamination of fruit and vegetables}, keyword = {pathogenic bacteria, food contamination, processing technology, preservation of foodstuffs}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font