Pregled bibliografske jedinice broj: 782163
Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća
Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 782163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patogene bakterije i kontaminacija voća i povrća
(Pathogenic bacteria and contamination of fruit and vegetables)
Autori
Vrkljan, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2015
Stranica
17
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
patogene bakterije; kontaminacija hrane; tehnologija prerade; konzerviranje namirnica
(pathogenic bacteria; food contamination; processing technology; preservation of foodstuffs)
Sažetak
Uslijed mikrobiološkog kvarenja voća i povrća namijenjenog za konzumaciju u svježem stanju čak 30 do 50 % od ukupne količine propada. Najčešći uzročnici kvarenja su bakterije, kvasci i plijesni. Visoki udio vode u voću i povrću pogodan je medij za razvoj mikroorganizama koji izazivaju kvarenje. Voće i povrće može se kontaminirati putem tla, zraka, štetnika i tijekom obrade. U cilju sprječavanja mikrobioloških promjena na svježem voću i povrću preporučuje se konzerviranje neposredno poslije berbe ili pak skladištenje pri nižim temperaturama (oko 0 do 4°C) u manjim pakiranjima, te uz osigurano strujanje zraka. Cilj ovo rada bio je ustanoviti koje su to kritične točke u preradi voća i povrća tijekom kojih može doći do kontaminacije bilo sirovine bilo prerađenih proizvoda. Biljna proizvodnja i prerada uključuje složeni opskrbni lanac od polja do točke potrošnje. Iz mnogih aspekata neophodno je ojačati svaku kariku u lancu i održavati kvalitetu i sigurnost proizvoda. Postoji sustav upravljanja sigurnošću hrane pomoću kojeg se sigurnost može kontrolirati i smanjiti rizik, međutim još nije moguće postići razinu bez rizika.
Izvorni jezik
Hrvatski