Pregled bibliografske jedinice broj: 780976
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA NA SVOJSTVA KISELOG TIJESTA
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA NA SVOJSTVA KISELOG TIJESTA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 780976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA NA SVOJSTVA KISELOG TIJESTA
(INFLUENCE OF FREEZING CONDITIONS ON SOURDOUGH PROPERTIES)
Autori
Maričić, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
67
Mentor
Novotni, Dubravka
Ključne riječi
ječmeno kiselo tijesto; smrzavanje; Lactobacillus reuteri; Weissella cibaria; reofermentometar
(barley sourdough; freezing; Lactobacillus reuteri; Weissella cibaria; rheofermentometer)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj načina smrzavanja i vremena smrznutog skladištenja na svojstva ječmenog kiselog tijesta. U radu su pripremljena četiri ječmena kisela tijesta pomoću startera W. cibaria ili L. reuteri, sa šećerom ili bez, a smrznuta su imerzijom i strujom hladnog zraka u šokeru i skladištena kroz četiri tjedna. U kiselom tijestu, broj živih stanica je smanjen postupkom smrzavanja te skladištenjem. Ukupna kiselost i pH vrijednosti bile su tipične za kisela tijesta i nisu se značano razlikovale ovisno o starteru, dodatku šećera, metodi smrzavanja i skladištenju. Sposobnost dizanja krušnog tijesta koje se sastojalo od polubijelog pšeničnog brašna i ječmenog kiselog tijesta (20 % tijesta) ispitana je u reofermentometru. Dodatak ječmenog kiselog tijesta pripremljenog bilo s W. cibaria ili L. reuteri u količini od 20% utjecao je na poboljšana svojstva dizanja krušnog tijesta u odnosu na dodatak nefermentiranog ječmenog brašna. Ovi rezultati ukazuju na mogućnost uporabe smrznutog kiselog tijesta u industrijskoj proizvodnji miješanog ječmenog kruha za potrošače koji žele funkcionalni pekarski proizvod, jer je integralni ječam izvor β-glukana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Novotni
(mentor)