Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779832

Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada


Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Skendrović-Babojelić, Martina
Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada // Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sanja ; Tot Forjan, Renata (ur.).
Bilje: Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek, 2015. str. 51-52 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 779832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada
(The concept of the apple processing technology without waste)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović-Babojelić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sanja ; Tot Forjan, Renata - Bilje : Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek, 2015, 51-52

Skup
4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit: jučer, danas, sutra

Mjesto i datum
Kopačevo, Hrvatska, 01.10.2015. - 02.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jabuka; prerada; tehnologijski postupci; održivi razvoj; otpad
(apple; processing; technological procedures; suistanable development; waste)

Sažetak
Jabuka je vodeća voćarska kultura zastupljena u uzgoju Hrvatske. Sve više proizvođača, osim podizanja nasada i proizvodnje plodova za plasman u svježem stanju, najčešće u sklopu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvodi i linije prerade s ciljem proširenja ponude na različite prehrambene proizvode, kao što su to džemovi, punila octovi, likeri, bezalkoholni osvježavajući sokovi i drugi slični proizvodi. Svaki tehnologijski postupak prerade tijekom proizvodnje nužno zahtijeva pridržavanje u nizu zakonski propisanih koraka, a koji između ostalih pretpostavljaju i zbrinjavanje otpada. Prvenstveno zbog podizanja svijesti za potrebom očuvanja i zaštite prirode, proizvođači hrane se potiču na upotrebu neinvazivnih tehnologijskih postupaka usmjerenih na proizvodnju visoko kvalitetnih prehrambenih proizvoda povećane nutritivne vrijednosti, zdravstveno ispravnih sa što manjom količinom otpada prilikom proizvodnje i kvalitetnog zbrinjavanja istog. Tijekom klasične proizvodnje soka od jabuke na manjem gospodarstvu postavlja se problem adekvatnog zbrinjavanja biološkog otpada. Naime, osnovni koraci u proizvodnji svježeg jabučnog soka uključuju odstranjivanje peteljke i sjemene lože, te prešanje plodova s ciljem istiskivanja soka. Odstranjena sjemena loža, kao i ostatak jabučne pulpe i kožice nakon istiskivanja soka predstavljaju otpad prilikom čega zahtijevaju posebno zbrinjavanje. Važno je naglasiti kako dijelovi sjemene lože (koštice), a posebno pulpa i kožica prethodno definirane kao otpad, predstavljaju perspektivan poluproizvod u različitim industrijskim granama poput prehrambene ili farmaceutske industrije, slijedom čega je potrebna njihova obrada za daljnju upotrebu. Preostala pulpa nakon istiskivanja soka može predstavljati sirovinu za proizvodnju džemova i punila u prehrambenoj industriji. Također, kožica ploda jabuke predstavlja dio koji najviše obiluje polifenolnim spojevima izrazito visokog antioksidacijskog kapaciteta. U posljednje vrijeme upravo se iz ostataka pulpe i kožice jabuke, modernim postupcima izoliraju polifenolni spojevi, koji se koriste u farmaceutskoj industriji. Osim za prehranu ljudi, osušena jabučna pulpa s kožicom predstavlja i vrlo kvalitetan dodatak s visokim sadržajem esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala u ishrani životinja, pogotovo konja. Temeljem svega navedenog važno je naglasiti kako suvremena proizvodnja hrane između ostalog treba pretpostavljati upotrebu tehnologijskih procesa i metoda zbrinjavanja otpada izravno usmjerenih na potrebu očuvanja okoliša, a s ciljem promicanja održivog razvoja.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Skendrović-Babojelić, Martina
Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada // Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sanja ; Tot Forjan, Renata (ur.).
Bilje: Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek, 2015. str. 51-52 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N., Pliestić, S., Galić, A. & Skendrović-Babojelić, M. (2015) Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada. U: Rožac, V., Bolšec, B., Kučera, S. & Tot Forjan, R. (ur.)Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Skendrovi\'{c}-Babojeli\'{c}, Martina}, year = {2015}, pages = {51-52}, keywords = {jabuka, prerada, tehnologijski postupci, odr\v{z}ivi razvoj, otpad}, title = {Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada}, keyword = {jabuka, prerada, tehnologijski postupci, odr\v{z}ivi razvoj, otpad}, publisher = {Javna ustanova "Park prirode Kopa\v{c}ki rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek}, publisherplace = {Kopa\v{c}evo, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Skendrovi\'{c}-Babojeli\'{c}, Martina}, year = {2015}, pages = {51-52}, keywords = {apple, processing, technological procedures, suistanable development, waste}, title = {The concept of the apple processing technology without waste}, keyword = {apple, processing, technological procedures, suistanable development, waste}, publisher = {Javna ustanova "Park prirode Kopa\v{c}ki rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek}, publisherplace = {Kopa\v{c}evo, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font