Pregled bibliografske jedinice broj: 779619
Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.)
Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 779619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.)
(Antioxidant activity of oils extracted from the seeds of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc (Vitis vinifera L.))
Autori
Roberta Ogrizović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
48
Mentor
Dalibor Broznić
Ključne riječi
ekstrakt ulja; koštice grožđa; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; Slavonija; antioksidansi; DPPH·; Trolox; kinetika; matematički modeli
(oil extract; grape seed; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; Slavonia; antioxidants; DPPH•; Trolox; kinetics; mathematical modelling)
Sažetak
U istraživanju su ispitivana antioksidativna svojstva uzoraka ulja ekstrahiranih iz koštica vinove loze sorti Cabernet Sauvignon (CS) i Cabernet Franc (CF) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Slavonija, Osijek), berba 2014. Ulja su pripremljena u različitom koncentracijskom rasponu. Korištena metoda ekstrakcije je metoda superkritičnim fluidom CO2. Metoda izbora ispitivanja antioksidativne aktivnosti je DPPH· metoda. Izmjerene vrijednosti ukazuju na određenu antioksidativnu aktivnost obaju uzoraka ulja pri čemu uzorak ulja CF pokazuje jaču sposobnost hvatanja DPPH· (72, 85 % za 10 mg/mL) od uzorka CS (38, 34 % za 10 mg/mL). Povećanja gubitka DPPH· signala zamijećeno je u oba uzorka porastom udjela ekstrakata ulja u njima. Primjenom matematičkih modela utvrđeno je da bifazna kinetika prvog reda najbolje opisuje prirodu reakcije (brza i spora faza) potencijalno prisutnih antioksidanasa i DPPH·. U prilog tome govore statistički pokazatelji R2, SRMSE i χ2 – pogreška. Temeljem dobivenih rezultata može se pretpostaviti da uzorci ulja CS i CF sadrže komponente s antioksidativnim svojstvima. Jedne od tih komponenti sudjeluju u brzoj, a druge u sporoj kinetičkoj fazi. Potrebna su detaljna istraživanja u smjeru izdvajanja prisutnih komponenti iz uzoraka kako bi se eksplicitno moglo reći koje su komponente zaslužne za antioksidativnu aktivnost i prirodu kinetike u ekstraktima ulja iz koštica Cabernet Sauvignon (CS) i Cabernet Franc (CF) (Vitis Vinifera L.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dalibor Broznić
(mentor)