Pregled bibliografske jedinice broj: 779484
Hranidbena i zdravstvena vrijednost matovilca, rige i potočarke
Hranidbena i zdravstvena vrijednost matovilca, rige i potočarke, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 779484 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena i zdravstvena vrijednost matovilca, rige i potočarke
(Nutritional and health value of lamb's lettuce, rocket and watercress)
Autori
Brekalo, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Fabek, Sanja
Neposredni voditelj
Radman, Sanja
Ključne riječi
Valerianella locusta; Eruca sativa; Nasturtium officinale; vitamini; minerali; zdravlje
(Valerianella locusta; Eruca sativa; Nasturtium officinale; vitamins; minerals; health)
Sažetak
U Hrvatskoj, a i u svijetu, posljednjih je godina u porastu potrošnja rezanog lisnatog povrća čiji su mladi listovi bogat izvor vitamina, minerala i vrijednih fitotvari. Zbog sve veće potrage čovječanstva za vrijednim nutritivnim tvarima koje daje priroda, proizvodnja a i sama konzumacija povrća bazira se na tome da, osim obroka, povrće predstavlja lijek koji doprinosi očuvanju zdravlja. Tu se posebno ističu lisnate vrste poput matovilca (Valerianella locusta), rige (Eruca sativa) i potočarke (Nasturtium officinale), koje obiluju najvažnijim hranjivim tvarima, ali zbog obilja fitotvari koje sadrže djeluju preventivno i kurativno na brojne bolesti modernog doba. Matovilac sadrži najviše željeza, bogat je vitaminom C te djeluje umirujuće na živčani sustav, budući da sadrži valerijansku kiselinu. Riga je bogata magnezijem i cinkom te glukozinolatima, fitotvarima za koje je dokazano da imaju antikancerogeno djelovanje. Potočarka sadrži više željeza od špinata, ima dokazano najbolja antivirusna svojstva te najjače antibakterijsko djelovanje. Lisnate povrtne vrste obiluju vitaminima, mineralima, bogate su vodom te imaju malu energijsku vrijednost, zbog čega bi trebale biti nezaobilazni obrok za svaku dobnu skupinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb