Pregled bibliografske jedinice broj: 779450
Primjena različitih metoda ekstrakcije bioaktivnih komponenata prisutnih u cvijetu bazge
Primjena različitih metoda ekstrakcije bioaktivnih komponenata prisutnih u cvijetu bazge, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 779450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena različitih metoda ekstrakcije bioaktivnih komponenata prisutnih u cvijetu bazge
(Application of various extraction methodos for bioactive compounds in enderflowers)
Autori
Mrmić, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
76
Mentor
Lapić, Jasmina
Ključne riječi
bazga; lakohlapive komponente; izolacija; ukupni fenoli
(elder; volatile components; isolation; total phenolics)
Sažetak
Bazga (Sambucus nigra L.) je biljna vrsta koja pripada porodici Caprifoliaceae. Vrlo dobro uspijeva na našim područjima, široko je rasprostranjena i često upotrebljavana u prehrambenoj industriji i farmakologiji. Za potrebe ovog diplomskog rada, iz uzoraka sušenog cvijeta bazge, provedena je izolacija bioaktivnih komponenata. Pri postupku izolacije, korištene su sljedeće metode: destilacija vodenom parom, kiselinsko–bazna ekstrakcija (dva različita otapala – diklormetan, etil–acetat), klasična ekstrakcija: grijanje uz povrat, te ekstrakcija po Soxhletu. Lakohlapive komponente dobivene destilacijom vodenom parom, identificirane su pomoću tankoslojne kromatografije (TLC) i FTIR– spektroskopije, pri čemu je dokazana prisutnost dominantnih lakohlapivih sastavnica. Ekstrakti dobiveni metodama klasične ekstrakcije grijanjem uz povrat i ekstrakcije po Soxhletu, korišteni su za određivanje koncentracije ukupnih fenola u promatranom uzorku cvijeta bazge, kao i dijela pojedinih bioaktivnih komponenata. Masena koncentracija ukupnih fenola u etanolnom ekstraktu REF80, iznosila je 35, 54 mg GAE/100 g bazge, dok je u ekstraktu SMB80, 13, 51 mg GAE/100 g bazge.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasmina Lapić
(mentor)