Pregled bibliografske jedinice broj: 779228
Proizvodnja sušene ovčetine (kaštradine) u Dalmaciji
Proizvodnja sušene ovčetine (kaštradine) u Dalmaciji, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet Mediteranska poljoprivreda, Split
CROSBI ID: 779228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sušene ovčetine (kaštradine) u Dalmaciji
(Production of dried sheep meat in Dalmatia)
Autori
Ćutuk, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet Mediteranska poljoprivreda
Mjesto
Split
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
22
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
Dalmacija; suha ovčetina; kaštradina; dimljenje; sušenje; zrenje
(Dalmatia; dried sheep meat; kastradina; smoking; drying; ripening)
Sažetak
Kaštradina je autohtono, snažno jelo Dalmacije, Like, južnih dijelova Bosne i Hercegovine. Radi se o sušenom i dimljenom mesu škopljnog jarca, ovna ili brava, a otud mu i ime izvedeno iz latinske riječi castrare (kastrirati, škopiti). Ovčje meso, a osobito meso ovnova (bravetina), zbog izražajnog i snažnog mirisa često je loše prihvaćeno od nekih potrošača. Međutim tehnologija proizvodnje trajnih suhomesnatih proizvoda općenito, zbog specifičnih postupaka (osobito salamurenja) pogodna je i za preradu ovčjeg mesa. Danas se primjenjuju dva osnovna načina soljenja mesa: soljenje i salamurenje. Poznato je da je aroma i okus dimljenih proizvoda od mesa znatno drugačija od onih koji su proizvedeni bez uporabe dima. Vrsta drveta, tempratura izgaranja i vlažnost (mesa, drveta, zraka u komori) i ovdje imaju presudan učinak. U pravilu, dim proizveden od dvrdog drveta (javor, hrast, bukva, orah i sl..) je poželjniji, jer daje čistiju aromu dima bez nepoželjne arome po katranu. Također, temelj kvalitete trajnih suhomesnatih proizvoda od ovčetine sadržan je u sirovini i tehnologiji koja se primjenjuje tijekom prerade, a poznavanje i razumijevanje složenog sustava kemijskih reakcija u tkivima tih proizvoda doprinose uspostavi bolje kontrole preradbenog procesa i kvalitete konačnog proizvoda. S obzirom da je kaštadina neosporno stari, autohtoni hrvatski suhomesnati proizvod, iznimno cijenjen od potrošača, ali zanemaren od proizvođača, cilj ovog diplomskog rada bio je utvriti najvažnije čimbenike koji utječu na kvalitetu kaštradine te definirati najvažnija kvalitativna svojstva finalnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)