Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779212

Ekonomika proizvodnje desertnih vina


Galić, Ivana
Ekonomika proizvodnje desertnih vina, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 779212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekonomika proizvodnje desertnih vina
(Dessert wine economics)

Autori
Galić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
24

Mentor
Hadelan, Lari

Ključne riječi
desertno vino; prošek; dohodak
(dessert wine; prošek; net income)

Sažetak
U ovom završnom radu određeni su financijski pokazatelji u proizvodnji desertnih vina te su uspoređeni s komplementarnim vrijednostima proizvodnje vina u užem smislu. U radu je korištena kalkulacija proizvodnje specijalnih vina kojom su financijski učinci proizvodnje prošeka uspoređeni s istovrsnim vrijednostima u standardnoj proizvodnji kvalitetnih vina. Kalkulacije su temeljene na pretpostavci prinosa grožđa u Primorskoj Hrvatskoj od 9.000 kg/ha te tržišnim cijenama vina preuzetih iz brojnih neformalnih izvora. U ovome radu je napravljen intervju sa dva proizvođača prošeka na području Vodnjana u kojem je istaknuto da proizvodnja desertnih vina ima perspektivu te da sa malo truda mogu postati jedna od poznatijih vina u svijetu. Isto tako otkrili su nam svoje načine proizvodnje prošeka, te svoje planove za budućnost. Rad pruža podlogu proizvođačima za donošenje odluke o proširenju ponuda i na ovu vrstu vina. Rezultati rada koristit će potencijalnim vinarima kao stručna podloga u donošenju poslovne odluke o potencijalima nadogradnje standardne vinarske ponude sa specijalnim vinima. Ustvrdili smo da je značajna razlika u dohotku između proizvodnje prošeka i vina u užem smislu te iskazana u postotnoj vrijednosti iznosi 188, 4%. Zaključili smo da je od uspoređenih vrsta vina, profitabilnija proizvodnja prošeka (profitna marža iznosi 82%). Pozitivni, optimistični rezultati kalkulacije troškova proizvodnje i dohotka proizvođača sugeriraju kako treba iskoristiti mogućnosti koje nude današnji agrarno-politički modeli te širiti obujam i asortiman proizvodnje, kao i broj proizvođača specijalnih vina

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lari Hadelan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Ivana
Ekonomika proizvodnje desertnih vina, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Galić, I. (2015) 'Ekonomika proizvodnje desertnih vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {desertno vino, pro\v{s}ek, dohodak}, title = {Ekonomika proizvodnje desertnih vina}, keyword = {desertno vino, pro\v{s}ek, dohodak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {dessert wine, pro\v{s}ek, net income}, title = {Dessert wine economics}, keyword = {dessert wine, pro\v{s}ek, net income}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font