Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778992

Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba


Fočić, Kristina
Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba
(Cultivars of melon and growing possibility in Zagreb area)

Autori
Fočić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
24

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
Cucumis melo L.; sortiment; biološki i ekološki zahtjevi; tehnologija uzgoja
(Cucumis melo L.; asortment; biological and eclogical requirements; growing technology)

Sažetak
Dinja (Cucumis melo L.) spada u porodicu Cucurbitaceae odnosno tikvenjače. Jednogodišnja je i jednodomna biljka, a uzgaja se zbog ploda, peponisa, koji se koristi u fiziološkoj zrelosti. Naziva se još i dina, melon, pekun, pipum, pepum. Dinja ima velike temperaturne zahtjeve tako da je brzina prolaska pojedinih stadija rasta i razvoja uvjetovana klimatskim čimbenicima, naročito temperaturom zraka i tla te vlagom u tlu. Primjenom određenih agrotehničkih zahvata (malčiranje, direktno pokrivanje) i različitih tehnologija uzgoja (proizvodnja presadnica, uzgoj na otvorenom, uzgoj u zaštićenim prostorima) može se utjecati na skraćivanje pojedinih fenofaza, odnosno, na produžavanje razdoblja berbe i postizanje viših i kvalitetnijih prinosa. Ovisno o krupnoći i izgledu površine ploda, boji, okusu i aromatičnosti mesa, kultivari dinja se dijele u tri glavne skupine: rebraste (kantalup), mrežaste i zimske dinje sa glatkom korom. Odabir sortimenta potrebno je prilagoditi zahtjevima potrošača. Na području Zagreba najviše se uzgajaju kultivari rebraste i mrežaste dinje. Uobičajeno se uzgajaju na otvorenome te u niskim ili visokim tunelima, uz malčiranje tla crnom polietilenskom folijom. Ovisno o tehnologiji uzgoja, sadnja se obavlja od početka do sredine svibnja, a berba započinje sredinom srpnja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fočić, Kristina
Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Fočić, K. (2015) 'Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fo\v{c}i\'{c}, Kristina}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {Cucumis melo L., sortiment, biolo\v{s}ki i ekolo\v{s}ki zahtjevi, tehnologija uzgoja}, title = {Kultivari dinje i mogu\'{c}i uzgoj na podru\v{c}ju Zagreba}, keyword = {Cucumis melo L., sortiment, biolo\v{s}ki i ekolo\v{s}ki zahtjevi, tehnologija uzgoja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fo\v{c}i\'{c}, Kristina}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {Cucumis melo L., asortment, biological and eclogical requirements, growing technology}, title = {Cultivars of melon and growing possibility in Zagreb area}, keyword = {Cucumis melo L., asortment, biological and eclogical requirements, growing technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font