Pregled bibliografske jedinice broj: 778992
Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba
Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kultivari dinje i mogući uzgoj na području Zagreba
(Cultivars of melon and growing possibility in Zagreb area)
Autori
Fočić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
24
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Cucumis melo L.; sortiment; biološki i ekološki zahtjevi; tehnologija uzgoja
(Cucumis melo L.; asortment; biological and eclogical requirements; growing technology)
Sažetak
Dinja (Cucumis melo L.) spada u porodicu Cucurbitaceae odnosno tikvenjače. Jednogodišnja je i jednodomna biljka, a uzgaja se zbog ploda, peponisa, koji se koristi u fiziološkoj zrelosti. Naziva se još i dina, melon, pekun, pipum, pepum. Dinja ima velike temperaturne zahtjeve tako da je brzina prolaska pojedinih stadija rasta i razvoja uvjetovana klimatskim čimbenicima, naročito temperaturom zraka i tla te vlagom u tlu. Primjenom određenih agrotehničkih zahvata (malčiranje, direktno pokrivanje) i različitih tehnologija uzgoja (proizvodnja presadnica, uzgoj na otvorenom, uzgoj u zaštićenim prostorima) može se utjecati na skraćivanje pojedinih fenofaza, odnosno, na produžavanje razdoblja berbe i postizanje viših i kvalitetnijih prinosa. Ovisno o krupnoći i izgledu površine ploda, boji, okusu i aromatičnosti mesa, kultivari dinja se dijele u tri glavne skupine: rebraste (kantalup), mrežaste i zimske dinje sa glatkom korom. Odabir sortimenta potrebno je prilagoditi zahtjevima potrošača. Na području Zagreba najviše se uzgajaju kultivari rebraste i mrežaste dinje. Uobičajeno se uzgajaju na otvorenome te u niskim ili visokim tunelima, uz malčiranje tla crnom polietilenskom folijom. Ovisno o tehnologiji uzgoja, sadnja se obavlja od početka do sredine svibnja, a berba započinje sredinom srpnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)