Pregled bibliografske jedinice broj: 778981
Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća
Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća
(Agro-technical measures in vegetables organic production)
Autori
Pilek, Elena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; proizvodnja povrća; agrotehničke mjere
(organic agriculture; vegetable production; agro-technical measures)
Sažetak
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj ima bogatu tradiciju, a razvijena je u različitim, uglavnom povoljnim agroekološkim uvjetima. Danas je istovremeno intenzivna i ekstenzivna grana biljne proizvodnje koja opskrbljuje tržište svježim povrćem, kao i sirovinama za prerađivačku industriju. Da bi dobili zdravo te kvalitetno povrće potrebno je pravovremeno izvoditi agrotehničke mjere koje obuhvaćaju sve radove u uzgoju poljoprivrednih kultura, počevši od obrade tla, plodoreda, gnojidbe, pripreme za sjetvu, sjetve i njege, zatim navodnjavanja pa sve do berbe. Opći društveni cilj ekološke proizvodnje je zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača. U posljednje vrijeme ekološka proizvodnja hrane je često spominjana tema te se mnogo poljoprivrednih proizvođača odlučuje na ekološku proizvodnju poljoprivrednih kultura koja je uređena zakonom. U ekološkoj proizvodnji ne smiju se upotrebljavati kemijski pripravci za zaštitu bilja, mineralna gnojiva te sjeme sorata nastali genetskim modifikacijama. Ekološkom proizvodnjom povrća za tržište najpovoljnije je da se bave mješovita poljoprivredna gospodarstva uravnoteženog uzgoja bilja i životinja radi osiguranja dovoljnih količina organskih gnojiva dopuštenih u ekološkom uzgoju. Parcele poljoprivrednih kultura moraju biti dovoljno udaljene od frekventnijih prometnica i mogućih drugih onečišćenja iz zraka. Prelaskom sa konvencionalne na ekološku proizvodnju potrebno je proći prijelazno razdoblje koje može trajati od jedne do nekoliko godina ovisno o naredbi nadzorne stanice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)