Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778981

Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća


Pilek, Elena
Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća
(Agro-technical measures in vegetables organic production)

Autori
Pilek, Elena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; proizvodnja povrća; agrotehničke mjere
(organic agriculture; vegetable production; agro-technical measures)

Sažetak
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj ima bogatu tradiciju, a razvijena je u različitim, uglavnom povoljnim agroekološkim uvjetima. Danas je istovremeno intenzivna i ekstenzivna grana biljne proizvodnje koja opskrbljuje tržište svježim povrćem, kao i sirovinama za prerađivačku industriju. Da bi dobili zdravo te kvalitetno povrće potrebno je pravovremeno izvoditi agrotehničke mjere koje obuhvaćaju sve radove u uzgoju poljoprivrednih kultura, počevši od obrade tla, plodoreda, gnojidbe, pripreme za sjetvu, sjetve i njege, zatim navodnjavanja pa sve do berbe. Opći društveni cilj ekološke proizvodnje je zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača. U posljednje vrijeme ekološka proizvodnja hrane je često spominjana tema te se mnogo poljoprivrednih proizvođača odlučuje na ekološku proizvodnju poljoprivrednih kultura koja je uređena zakonom. U ekološkoj proizvodnji ne smiju se upotrebljavati kemijski pripravci za zaštitu bilja, mineralna gnojiva te sjeme sorata nastali genetskim modifikacijama. Ekološkom proizvodnjom povrća za tržište najpovoljnije je da se bave mješovita poljoprivredna gospodarstva uravnoteženog uzgoja bilja i životinja radi osiguranja dovoljnih količina organskih gnojiva dopuštenih u ekološkom uzgoju. Parcele poljoprivrednih kultura moraju biti dovoljno udaljene od frekventnijih prometnica i mogućih drugih onečišćenja iz zraka. Prelaskom sa konvencionalne na ekološku proizvodnju potrebno je proći prijelazno razdoblje koje može trajati od jedne do nekoliko godina ovisno o naredbi nadzorne stanice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pilek, Elena
Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pilek, E. (2015) 'Agrotehničke mjere u ekološkoj proizvodnji povrća', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilek, Elena}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {ekolo\v{s}ka poljoprivreda, proizvodnja povr\'{c}a, agrotehni\v{c}ke mjere}, title = {Agrotehni\v{c}ke mjere u ekolo\v{s}koj proizvodnji povr\'{c}a}, keyword = {ekolo\v{s}ka poljoprivreda, proizvodnja povr\'{c}a, agrotehni\v{c}ke mjere}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilek, Elena}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {organic agriculture, vegetable production, agro-technical measures}, title = {Agro-technical measures in vegetables organic production}, keyword = {organic agriculture, vegetable production, agro-technical measures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font