Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778921

Utjecaj abiotskih čimbenika zaštićenog prostora na prinos hidroponski uzgojene paprike


Šeb, Adam
Utjecaj abiotskih čimbenika zaštićenog prostora na prinos hidroponski uzgojene paprike, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj abiotskih čimbenika zaštićenog prostora na prinos hidroponski uzgojene paprike
(The effect of greenhouse abiotic factors on the yield of soilless grown pepper)

Autori
Šeb, Adam

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2015

Stranica
23

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kamena vuna; abiotski čimbenici; zaštićeni prostori; tržni prinos
(Capsicum annuum L.; rockwool; abiotic factors; protected areas; marketable yield)

Sažetak
Tijekom 2014. provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja utjecaja abiotskih čimbenika u zaštićenom prostoru na prinos sortimenta paprike u hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni. Testirana su tri kulitvara paprike zvonolikog oblika ploda. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri ponavljanja. Tijekom vegetacije dnevno su praćene minimalna i maksimalna temperatura i vlaga zraka. pH- i EC-vrijednosti hranjive otopine u spremniku i zoni korijena su mjerene tjedno. Biljke paprike su pincirane na dvije grane. Berba je obavljana svakih sedam do četrnaest dana, u periodu od lipnja do rujna. Utvrđen je broj i masa tržnih plodova, tržni prinos te broj i udio netržnih plodova sa simptomima vršne truleži ploda u ukupnom broju plodova. Statistička analiza rezultata obavljena je analizom varijance (ANOVA). Razlike između prosječnih vrijednosti utvrđene su korištenjem LSD testa. U fazi tehnološke zriobe nije bilo značajne razlike u broju tržnih plodova po biljci kod istraživanih kultivara paprike, te je taj broj iznosio kod kultivara Cara 12, 6 ; kultivara Irene 12, 2 a kultivara Vedrane 12, 1. Najveću masu tržnih plodova imao je kultivar Irene (131 g), dok su ostala dva kultivara Cara (109 g) i Vedrana (115 g) imala približno jednake mase tržnih plodova. Prinos tržnih plodova po biljci bio je približno jednak kod svih kultura: Irene 1, 60 kg/biljci, Vedrana 1, 42 kg/biljci i Cara 1, 38 kg/biljci. Najveći udio netržnih plodova imao je kultivar Cara (34, 8%), zatim Vedrana koja je imala 32, 4% netržnih plodova i na kraju je Irena imala najmanji udio netržnih plodova (29, 2%). Na temelju ovog istraživanja gdje su svi kultivari u istraživanju imali jednake klimatske uvjete jedino je kultivar Irene razvio značajno krupnije plodove. Kod ostalih praćenih svojstava nisu utvrđene značajne razlike među testiranim kultivarima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šeb, Adam
Utjecaj abiotskih čimbenika zaštićenog prostora na prinos hidroponski uzgojene paprike, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šeb, A. (2015) 'Utjecaj abiotskih čimbenika zaštićenog prostora na prinos hidroponski uzgojene paprike', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}eb, Adam}, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {Capsicum annuum L., kamena vuna, abiotski \v{c}imbenici, za\v{s}ti\'{c}eni prostori, tr\v{z}ni prinos}, title = {Utjecaj abiotskih \v{c}imbenika za\v{s}ti\'{c}enog prostora na prinos hidroponski uzgojene paprike}, keyword = {Capsicum annuum L., kamena vuna, abiotski \v{c}imbenici, za\v{s}ti\'{c}eni prostori, tr\v{z}ni prinos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}eb, Adam}, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {Capsicum annuum L., rockwool, abiotic factors, protected areas, marketable yield}, title = {The effect of greenhouse abiotic factors on the yield of soilless grown pepper}, keyword = {Capsicum annuum L., rockwool, abiotic factors, protected areas, marketable yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font