Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778462

PRISUTNOST MIKOTOKSINA U FERMENTIRANIM NAMIRNICAMA


Zaplatić, Andrea
PRISUTNOST MIKOTOKSINA U FERMENTIRANIM NAMIRNICAMA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRISUTNOST MIKOTOKSINA U FERMENTIRANIM NAMIRNICAMA
(PRESENS OF MYCOTOXINS IN FERMENTED FOOD)

Autori
Zaplatić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.02

Godina
2012

Stranica
48

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
fermentirane namirnice; aflatoksin B1; aflatoksin M1; okratoksin A; zearalenon
(fermented food; aflatoxin B1; aflatoxin M1; ochratoxin A; zearalenone)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti prisutnost mikotoksina, aflatoksina B1 i M1, okratoksina A i zearalenona, u uzorcima fermentiranih namirnica. Istraživanje je provedeno na 15 uzoraka domaćih kobasica, 15 uzoraka svježeg kravljeg sira i sirovog mlijeka, 9 uzoraka crnog vina sorte Teran i 12 uzoraka kruha. Iz uzoraka su izolirani kvasci: Debaromyces hansenii, Candida krusei, Candida famata, Kloeckera spp., Saccharomyces spp., S. cerevisiae i plijesni iz roda Aspergillus, Geotrichum i Penicillium. Analiza određivanja moguće prisutnosti mikotoksina provedena je ELISA metodom. U uzorcima kobasica su utvrđene koncentracije OTA od 1, 0 - 4, 7 ng/g, te AFB1 u rasponu od 0, 1 - 0, 45 ng/g. Koncentracije aflatoksina M1 određene su u rasponu od 0, 17 do 59, 12 ng/L u sirovom mlijeku i od 10, 55 – 89, 8 ng/L za svježi sir. U analiziranim uzorcima vina određene su koncentracije okratoksina A u rasponu od 0, 1 -1, 25 ng/mL, te aflatoksina B1 u rasponu od 0, 003 -0, 034 μg/L. Najveće koncentracije zearalenona su dokazane u uzorku kruha načinjenog od zobi u rasponu vrijednosti od 4, 67 do 5, 07 μg/kg, a najmanje koncentracije ZEA od 0, 17 do 0, 5 μg/kg su dokazane u kruhu od soje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zaplatić, Andrea
PRISUTNOST MIKOTOKSINA U FERMENTIRANIM NAMIRNICAMA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zaplatić, A. (2012) 'PRISUTNOST MIKOTOKSINA U FERMENTIRANIM NAMIRNICAMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zaplati\'{c}, Andrea}, year = {2012}, pages = {48}, keywords = {fermentirane namirnice, aflatoksin B1, aflatoksin M1, okratoksin A, zearalenon}, title = {PRISUTNOST MIKOTOKSINA U FERMENTIRANIM NAMIRNICAMA}, keyword = {fermentirane namirnice, aflatoksin B1, aflatoksin M1, okratoksin A, zearalenon}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zaplati\'{c}, Andrea}, year = {2012}, pages = {48}, keywords = {fermented food, aflatoxin B1, aflatoxin M1, ochratoxin A, zearalenone}, title = {PRESENS OF MYCOTOXINS IN FERMENTED FOOD}, keyword = {fermented food, aflatoxin B1, aflatoxin M1, ochratoxin A, zearalenone}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font