Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777282

Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja


Komel, Lea
Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 777282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja
(Quality of sheep products from organic production system)

Autori
Komel, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
ekološko ovčarstvo; ovčji proizvodi; meso; mlijeko; vuna
(organic sheep production; sheep products; meat; milk; wool)

Sažetak
U današnjem svijetu kompeticija za hranu između čovjeka i životinja postaje sve veća. Poljoprivredne površine sve više služe za proizvodnju ljudske hrane, a sve je manje žitarica raspoloživih za stočarsku proizvodnju. Zbog visoke selekcije na što veću proizvodnju nestaju brojne autohtone pasmine životinja, a biljke bivaju sve više genetički modificirane. Kao posljedica se javlja intenzivan uzgoj koji kao takav rezultira manje kvalitetnim proizvodima te se narušava eko sustav u kojem živimo. Stoga dosadašnji način proizvodnje hrane ne predstavlja održivu poljoprivredu koja bi mogla kao takva nastaviti zadovoljavati potrebe čovječanstva. Ekološka poljoprivreda se javlja kao rješenje koje bi djelomično zadovoljilo potrebe čovječanstva, uz istovremeno poštivanje principa održivosti i stabilnosti. Zato se svijet u posljednje vrijeme sve više okreće ekološkoj proizvodnji hrane, iako su ekološki dobiveni proizvodi skuplji od konvencionalnih. U najvećoj mjeri se proizvodnja mlijeka i mesa bazira na uzgoju goveda, peradi i svinja. Međutim, u ovčarstvu mogu se naći jednako vrijedni i kvalitetni proizvodi. Uzgoj ovaca zahtjeva manja početna ulaganja, manji su zahtjevi pri držanju i smještaju, ovce su rasprostranjene svugdje u svijetu te prilagodljive na različite klimatske i hranidbene uvjete. Ovce daju više različitih proizvoda (meso, mlijeko, vuna)... Stoga je cilj ovog rada prikazati kvalitativne odlike ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja (ponajprije mesa i mlijeka, odnosno sira) te ih usporediti s istovrsnim proizvodima iz konvencionalne ovčarske proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Komel, Lea
Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Komel, L. (2015) 'Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Komel, Lea}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {ekolo\v{s}ko ov\v{c}arstvo, ov\v{c}ji proizvodi, meso, mlijeko, vuna}, title = {Kakvo\'{c}a ov\v{c}jih proizvoda iz ekolo\v{s}kog uzgoja}, keyword = {ekolo\v{s}ko ov\v{c}arstvo, ov\v{c}ji proizvodi, meso, mlijeko, vuna}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Komel, Lea}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {organic sheep production, sheep products, meat, milk, wool}, title = {Quality of sheep products from organic production system}, keyword = {organic sheep production, sheep products, meat, milk, wool}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font