Pregled bibliografske jedinice broj: 777282
Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja
Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 777282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja
(Quality of sheep products from organic production system)
Autori
Komel, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
ekološko ovčarstvo; ovčji proizvodi; meso; mlijeko; vuna
(organic sheep production; sheep products; meat; milk; wool)
Sažetak
U današnjem svijetu kompeticija za hranu između čovjeka i životinja postaje sve veća. Poljoprivredne površine sve više služe za proizvodnju ljudske hrane, a sve je manje žitarica raspoloživih za stočarsku proizvodnju. Zbog visoke selekcije na što veću proizvodnju nestaju brojne autohtone pasmine životinja, a biljke bivaju sve više genetički modificirane. Kao posljedica se javlja intenzivan uzgoj koji kao takav rezultira manje kvalitetnim proizvodima te se narušava eko sustav u kojem živimo. Stoga dosadašnji način proizvodnje hrane ne predstavlja održivu poljoprivredu koja bi mogla kao takva nastaviti zadovoljavati potrebe čovječanstva. Ekološka poljoprivreda se javlja kao rješenje koje bi djelomično zadovoljilo potrebe čovječanstva, uz istovremeno poštivanje principa održivosti i stabilnosti. Zato se svijet u posljednje vrijeme sve više okreće ekološkoj proizvodnji hrane, iako su ekološki dobiveni proizvodi skuplji od konvencionalnih. U najvećoj mjeri se proizvodnja mlijeka i mesa bazira na uzgoju goveda, peradi i svinja. Međutim, u ovčarstvu mogu se naći jednako vrijedni i kvalitetni proizvodi. Uzgoj ovaca zahtjeva manja početna ulaganja, manji su zahtjevi pri držanju i smještaju, ovce su rasprostranjene svugdje u svijetu te prilagodljive na različite klimatske i hranidbene uvjete. Ovce daju više različitih proizvoda (meso, mlijeko, vuna)... Stoga je cilj ovog rada prikazati kvalitativne odlike ovčjih proizvoda iz ekološkog uzgoja (ponajprije mesa i mlijeka, odnosno sira) te ih usporediti s istovrsnim proizvodima iz konvencionalne ovčarske proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)