Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777270

Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu


Luetić, Viktorija
Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 777270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu
(The concentration of zinc, iron and manganese in sheep's yogurt)

Autori
Luetić, Viktorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2015

Stranica
29

Mentor
Samaržija, Dubravka

Neposredni voditelj
Dolenčić Špehar, Iva

Ključne riječi
ovčje mlijeko; ovčji jogurt; minerali; toplinska obrada
(sheep milk; sheep yogurt; minerals; heat treatment)

Sažetak
Ovčji jogurt je fermentirano mlijeko koje se proizvodi od ovčjeg mlijeka korištenjem jogurtne kulture. Tehnološki proces proizvodnje jogurta obuhvaća toplinsku obradu mlijeka na temperaturi od 95°C u trajanju od 5 minuta koja značajno utječe na fizikalno-kemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva jogurta. Tijekom pohrane jogurta na temperaturi od 4ºC (održivost jogurta pohranjenog na niskim temperaturama je od 21 do 28 dana) također dolazi do promjene fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih svojstava jogurta. Fermentirano ovčje mlijeko je namirnica s vrlo velikom prehrambenom vrijednošću kojoj doprinosi i mineralni sastav tj. mikroelementi kao što su cink (Zn), željezo (Fe) i mangan (Mn) koji su esencijalni za mnogobrojne metaboličke procese humanog organizma. Unatoč važnosti minerala za zdravlje ljudi do sada je provedeno malo istraživanja o njihovoj koncentraciji u ovčjem mlijeku i jogurtu. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj toplinske obrade sirovog ovčjeg mlijeka na promjenu koncentracije cinka, željeza i mangana u čvrstom ovčjem jogurtu tijekom vremena održivosti od 21 dan. Istraživanje je obuhvatilo 150 uzoraka ovčjeg mlijeka. Provedene su fizikalno-kemijske analize ovčjeg mlijeka, utvrđen je ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica te koncentracija željeza, cinka i mangana u ovčjem mlijeku i jogurtu. Rezultati analiza mineralnog sastava ovčjeg jogurta pokazali su da se koncentracija željeza, cinka i mangana, u odnosu na njihovu prirodnu koncentraciju u sirovom ovčjem mlijeku, nije statistički značajno promijenila (p>0, 01) tijekom toplinske obrade na 95°C/5 minuta i vremena pohrane od 21 dan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Luetić, Viktorija
Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Luetić, V. (2015) 'Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lueti\'{c}, Viktorija}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, ov\v{c}ji jogurt, minerali, toplinska obrada}, title = {Koncentracija cinka, \v{z}eljeza i mangana u ov\v{c}jem jogurtu}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, ov\v{c}ji jogurt, minerali, toplinska obrada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lueti\'{c}, Viktorija}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {sheep milk, sheep yogurt, minerals, heat treatment}, title = {The concentration of zinc, iron and manganese in sheep's yogurt}, keyword = {sheep milk, sheep yogurt, minerals, heat treatment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font