Pregled bibliografske jedinice broj: 777050
Uzgoj ovaca na području Dalmacije
Uzgoj ovaca na području Dalmacije, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet Mediteranska poljoprivreda, Split
CROSBI ID: 777050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj ovaca na području Dalmacije
(Sheep farming in the area of Dalmatia)
Autori
Vukman, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet Mediteranska poljoprivreda
Mjesto
Split
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
21
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
Dalmacija; ovčarstvo; meso; mlijeko; sir
(Dalmatia; sheep breeding; meat; milk; cheese)
Sažetak
Ovčartsvo je od davnina jedna od najvžnijih gospodarskih grana na području Dalmacije. Tisućljećima je uzgoj ovaca lokalnom stanovništvu bio izvor hrane (mesa, mlijeka, sira, skute) i sirovine za proizvodnju odjeće i obuće te izradu različitih predmeta. Navedena ovčarska proizvodnja primarno je bila organizirana primjenom ekstenzivnog sustava uzgoja, uz minimalna ulaganja te utemeljen na autohtonim pasminama. Riječ je o pasminama dobre prilagodljivosti i učinkovitosti u iskorištavanju oskudne vegetacije krških pašnjaka, unatoč skromnijim proizvodnim mogućnostima. U posljednjih nekoliko desetljeća na području Dalmacije ovce ponajviše uzgajaju radi proizvodnje mesa (janjetine) te znatno manje radi mlijeka, dok je vuna tržišno sve manje interesantna. Sir proizveen od ovčjeg mlijeka svakako je na tržištu vrlo tražen i gospodarski važan ovčji proizvod, osobito što se nerijetko radi o specifičnom proizvodu određene pasmine, određeno uzgojnog područja i određene tehnologije. U Hrvatskoj je paški sir ne samo najpoznatiji ovčji proizvod nego i jedan od najcjenjenijih pohoprivrednih proizvoda općenito.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)