Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776640

UČINAK KAKAO POLIFENOLA NA MODULACIJU TETRAKLOR UGLJIKOM (CCl4) IZAZVANOG OŠTEĆENJA JETRE U MIŠA


Pavletić, Adriano
UČINAK KAKAO POLIFENOLA NA MODULACIJU TETRAKLOR UGLJIKOM (CCl4) IZAZVANOG OŠTEĆENJA JETRE U MIŠA, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 776640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UČINAK KAKAO POLIFENOLA NA MODULACIJU TETRAKLOR UGLJIKOM (CCl4) IZAZVANOG OŠTEĆENJA JETRE U MIŠA
(EFFECT OF COCOA POLYPHENOLS ON THE MODULATION OF CARBON TETRACHLORIDE (CCl4)-INDUCED LIVER DAMAGE IN MICE)

Autori
Pavletić, Adriano

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
14.09

Godina
2015

Stranica
58

Mentor
Giacometti, Jasminka

Ključne riječi
jetra; kakao polifenoli; CCl4; epikatehin; substanične frakcije; antioksidansi
(liver; cocoa polyphenols; CCl4; epicatechin; subcellular fractions; antioxidants)

Sažetak
Kakao je hrana bogata polifenolima, osobito flavonoidima koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Već je poznato da zbog antioksidativnog djelovanja polifenoli štite od reaktivnih kisikovih spojeva (ROS) koji su uključeni u etiologiju mnogih degenerativnih bolesti. Međutim, malo je poznato o njihovom utjecaju na bolesti jetre. Svrha ovog istraživanja bila je istražiti moguće korisne učinke ekstrakta kakao polifenola i epikatehina kod akutne hepatotoksičnosti u miševa, izazvane tetraklorugljikom (CCl4). Nakon tretmana s CCl4 (1 mg/kg), miševi su posttretirani ekstraktom kakao polifenola (CE ; 3, 37 mg/kg) i epikatehinom (EC ; 2, 24 mg/kg). Histopatološka analiza bojanjem s hematoksilin i eozinom (HE), pokazala je centribularne nekrotične promjene u jetri miševa tretiranih s CCl4. Kakao polifenoli i epikatehin utjecali su pozitivno na remodeliranje oštećenog tkiva i povrat funkcionalnosti jetre. Frakcionacijom mišje jetre lokalizirani su redoks proteini, superoksid dismutaza (SOD) u mitohondriju, katalaza (CAT) i glutation peroksidaza (GPx) u citosolu. Ukupni proteinski tioli (TPT) u mitohondriju i citosolu. Razlike između skupina ispitane su pomoću neparametrijskog Kruskal-Wallis testa i između dvije skupine Mann-Whitney U-testom. Elektroforeza, na poliakrilamidnim gelu (4-8% i 4-12%) uz natrijev dodecilsulfat (SDS-PAGE), je korištena za odjeljivanje proteina u istraživanim skupinama te za lokaciju i određivanje razlika proteina između staničnih frakcija. Membranska komatografija ionske izmjene s jakim anionskim izmjenjivačem (AIEX) tipa Q, korištena je za selektivno odjeljivanje proteina prema izoelektričnoj točki u rasponu 6, 4-7, 4. Značajna promjena među skupinama (kontrola, CCl4, CE, EC) pronađena je na razini ukupnih proteina u frakciji mitohondrija, u aktivnosti citosolne katalaze (cyt-CAT), mitohondrijalne superoksid dismutaze (Mt-SOD), te mitohondrijalne i citosolne razine ukupnih proteinskih tiola (Mt-TPT, Cyt-TPT). Ukupni antioksidativni kapacitet izražen %-om inhibicije radikala kationa ABTS•+, nije pokazao značajne razlike među skupinama niti u jednoj frakciji. SDS-PAGE-om ustanovljene su razlike među skupinama: u frakciji citosola vjerojatno u razini heat shock protein familije 70, glutation-S-transferaze i kalmodulina, a u frakciji mitohondrija vjerojatno na razini acil-CoA sintetaze (Acsm1), urikaze (Uox), sulfit oksidaze (Suox), tiosulfat sumporove transferaze (Tst) i malat dehidrogenaze (Mdh2). Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se unosom epikatehina i kakao proizvoda može utjecati na modulaciju proteina, prvenstveno na razini mitohondrija i citosola jetre. Na razini plazma membrane primarno se događa lipoperoksidacija i promjene na razini sustava citokroma P-450. U odnosu na epikatehin, kakao polifenoli su pokazali jači hepatoprotektivni učinak kao rezultat sinergizma sastava različitih flavonoida.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02



POVEZANOST RADA


Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavletić, Adriano
UČINAK KAKAO POLIFENOLA NA MODULACIJU TETRAKLOR UGLJIKOM (CCl4) IZAZVANOG OŠTEĆENJA JETRE U MIŠA, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
Pavletić, A. (2015) 'UČINAK KAKAO POLIFENOLA NA MODULACIJU TETRAKLOR UGLJIKOM (CCl4) IZAZVANOG OŠTEĆENJA JETRE U MIŠA', diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavleti\'{c}, Adriano}, year = {2015}, pages = {58}, keywords = {jetra, kakao polifenoli, CCl4, epikatehin, substani\v{c}ne frakcije, antioksidansi}, title = {U\v{C}INAK KAKAO POLIFENOLA NA MODULACIJU TETRAKLOR UGLJIKOM (CCl4) IZAZVANOG O\v{S}TE\'{C}ENJA JETRE U MI\v{S}A}, keyword = {jetra, kakao polifenoli, CCl4, epikatehin, substani\v{c}ne frakcije, antioksidansi}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavleti\'{c}, Adriano}, year = {2015}, pages = {58}, keywords = {liver, cocoa polyphenols, CCl4, epicatechin, subcellular fractions, antioxidants}, title = {EFFECT OF COCOA POLYPHENOLS ON THE MODULATION OF CARBON TETRACHLORIDE (CCl4)-INDUCED LIVER DAMAGE IN MICE}, keyword = {liver, cocoa polyphenols, CCl4, epicatechin, subcellular fractions, antioxidants}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font