Pregled bibliografske jedinice broj: 776175
REIDENTIFIKACIJA BAKTERIJSKIH SOJEVA IZ PROBIOTIČKIH NUTRACEUTIČKIH PROIZVODA
REIDENTIFIKACIJA BAKTERIJSKIH SOJEVA IZ PROBIOTIČKIH NUTRACEUTIČKIH PROIZVODA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 776175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
REIDENTIFIKACIJA BAKTERIJSKIH SOJEVA IZ PROBIOTIČKIH NUTRACEUTIČKIH PROIZVODA
(REIDENTIFICATION OF BACTERIAL STRAINS FROM PROBIOTIC NUTRACEUTICAL PRODUCTS)
Autori
Banić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
Bifidobacterium ; Lactobacillus ; funkcionalnost ; probiotici ; reidentifikacija
(Bifidobacterium ; Lactobacillus ; functionality ; probiotics ; reidentification)
Sažetak
Na tržištu su značajno prisutni probiotički nutraceutički proizvodi, koji se primjenjuju za terapiju poremećaja gastrointestinalnog trakta (GIT) odraslih, djece i novorođenčadi. Stoga je neophodna precizna identifikacija te definiranje funkcionalnih učinaka prisutnih bakterijskih sojeva. Cilj ovog rada je reidentifikacija bakterijskih kultura iz probiotičkih nutraceutičkih proizvoda, te karakterizacija funkcionalnih svojstava važnih za iskazivanje probiotičkog djelovanja u GIT-u. Izolirani sojevi su gram-pozitivne, nesporogene i katalaza-negativne bakterije, koje uspješno rastu pri 37ºC u anaerobim uvjetima te tijekom uzgoja u selektivnim tekućim podlogama: MRS za laktobacile, TOS-propionat za bifidobakterije, a značajno snižavaju pH vrijednost podloge uslijed sinteze visokih koncentracije mliječne kiseline. Pomoću API 50 CHL testa identificirani su sojevi Lactobacillus vrste, a BBL CRYSTAL™ GP sustavom za identifikaciju sojevi Bifidobacterium vrste. Na temelju proteinskih profila dobivenih SDS-PAGE analizom ukupnih staničnih i površinskih proteína, bakterijski sojevi su svrstani izradom dendrograma pomoću Gel Compare II programskog paketa u dva roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Ispitana je i otpornost pojedinih sojeva in vitro na uvjete GIT određivanjem preživljavanja u simuliranom želučanom soku i simuliranom soku tankog crijeva, te u prisutnosti 0, 3% i 0, 6% žučnih soli. Smrtnost probiotičkih sojeva nakon 6 sati je iznosila od 0, 94-3, 16 log (CFU/ml), što ukazuje na uspješno preživljavanje u simuliranim uvjetima GIT-a. Probiotičke bakterije su različito otporne na testirane koncentracije žučnih soli. Nakon preživljavanja nepovoljnih uvjeta u GIT-u, iskazivanju funkcionalnih učinaka probiotičkih sojeva može doprinjeti adhezija na intestinalnu sluznicu, stoga je ispitana i njihova sposobnost adhezije na mucin in vitro. Pojedini sojevi, primjerice Lactobacillus reuteri DSM 17938, iskazuju mogućnost vezanja na mucin. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da ispitane probiotičke bakterije uspješno preživljavaju nepovoljne uvjete GIT-a domaćina, što je jedan od glavnih kriterija za izbor probiotika kao bioterapeutika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb