Pregled bibliografske jedinice broj: 776171
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 776171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii
(Biotechnological production of freeze – dried Propionibacterium freudenreichii strains)
Autori
Marinković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2015
Stranica
51
Mentor
Šušković, Jagoda
Neposredni voditelj
Beganović, Jasna
Ključne riječi
Funkcionalnost; probiotici; Propionibacterium freudenreichii
(Functionality; probiotic; Propionibacterium freudenreichii)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je ispitati funkcionalna svojstva četiri različita soja Propionibacterium freudenreichii kako bi se procjenio njihov probiotički potencijal. Ispitana su temeljna funkcionalna svojstva in vitro, preživljavanje u prisutnosti različitih koncentracija žučnih soli i u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT), antimikrobno djelovanje, te mogućnost adhezije bakterijskih stanica P. freudenreichii na proteine ekstracelularnog matriksa: kolagen, fibronektin i laminin, te na protein sluznice, mucin. S ciljem procjene bioraznolikosti odabranih sojeva je provedena analiza ukupnih staničnih proteina, a ispitano je i preživljavanje ovih sojeva tijekom liofilizacije uz dodatak različitih lioprotektanata: sirutke, obranog mlijeka i laktoze, što je značajno za optimizaciju biotehnološke proizvodnje probiotičkih sojeva. Određivanje postotka proizvedene kiseline u supernatantima kulture pojedinog soja P. freudenreichii, pokazalo je da sva četiri soja proizvode sličnu količinu kiselina. U prisutnosti tri različite koncentracije žučnih soli: 0, 3 %, 0, 6 % i 1, 5 %, uočen je rast biomase svih P. freudenreichii sojeva, što ukazuje na dobro podnošenje odabranih koncentracija žučne soli. Bakterijski sojevi najbolje podnose najnižu koncentraciju žučne soli od 0, 3 %, a s povećanjem koncentracije na 0, 6 %, odnosno 1, 5 % preživljavanje sojeva se smanjuje. Ispitani P. freudenreichii sojevi uspješno preživljavaju in vitro u uvjetima GIT. Analiza antimikrobnog djelovanja četiri bakterijska soja P. freudenreichii provedena je sa šest test-mikroorganizmima, a prema rezultatima određeni postotak supernatanta ispitivane bakterijske kulture P. freudenreichii inhibira rast svih test- mikroorganizama. Mogućnosti in vitro adhezije odabranih sojeva P. freudenreichii na proteine ekstracelularnog matriksa i mucin se međusobno razlikuje. Određeni broj živih bakterijskih stanica (CFU mL-1) P. freudenreichii prije i nakon procesa liofilizacije, uz dodatak tri različita lioprotektora, upućuje da je najučinkovitije preživljavanje bakterijskih stanica postignuto uz dodatak šećera laktoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb