Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776171

Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii


Marinković, Marko
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 776171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii
(Biotechnological production of freeze – dried Propionibacterium freudenreichii strains)

Autori
Marinković, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2015

Stranica
51

Mentor
Šušković, Jagoda

Neposredni voditelj
Beganović, Jasna

Ključne riječi
Funkcionalnost; probiotici; Propionibacterium freudenreichii
(Functionality; probiotic; Propionibacterium freudenreichii)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je ispitati funkcionalna svojstva četiri različita soja Propionibacterium freudenreichii kako bi se procjenio njihov probiotički potencijal. Ispitana su temeljna funkcionalna svojstva in vitro, preživljavanje u prisutnosti različitih koncentracija žučnih soli i u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT), antimikrobno djelovanje, te mogućnost adhezije bakterijskih stanica P. freudenreichii na proteine ekstracelularnog matriksa: kolagen, fibronektin i laminin, te na protein sluznice, mucin. S ciljem procjene bioraznolikosti odabranih sojeva je provedena analiza ukupnih staničnih proteina, a ispitano je i preživljavanje ovih sojeva tijekom liofilizacije uz dodatak različitih lioprotektanata: sirutke, obranog mlijeka i laktoze, što je značajno za optimizaciju biotehnološke proizvodnje probiotičkih sojeva. Određivanje postotka proizvedene kiseline u supernatantima kulture pojedinog soja P. freudenreichii, pokazalo je da sva četiri soja proizvode sličnu količinu kiselina. U prisutnosti tri različite koncentracije žučnih soli: 0, 3 %, 0, 6 % i 1, 5 %, uočen je rast biomase svih P. freudenreichii sojeva, što ukazuje na dobro podnošenje odabranih koncentracija žučne soli. Bakterijski sojevi najbolje podnose najnižu koncentraciju žučne soli od 0, 3 %, a s povećanjem koncentracije na 0, 6 %, odnosno 1, 5 % preživljavanje sojeva se smanjuje. Ispitani P. freudenreichii sojevi uspješno preživljavaju in vitro u uvjetima GIT. Analiza antimikrobnog djelovanja četiri bakterijska soja P. freudenreichii provedena je sa šest test-mikroorganizmima, a prema rezultatima određeni postotak supernatanta ispitivane bakterijske kulture P. freudenreichii inhibira rast svih test- mikroorganizama. Mogućnosti in vitro adhezije odabranih sojeva P. freudenreichii na proteine ekstracelularnog matriksa i mucin se međusobno razlikuje. Određeni broj živih bakterijskih stanica (CFU mL-1) P. freudenreichii prije i nakon procesa liofilizacije, uz dodatak tri različita lioprotektora, upućuje da je najučinkovitije preživljavanje bakterijskih stanica postignuto uz dodatak šećera laktoze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)

Avatar Url Jasna Novak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Marinković, Marko
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
Marinković, M. (2015) 'Biotehnološka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinkovi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {Funkcionalnost, probiotici, Propionibacterium freudenreichii}, title = {Biotehnolo\v{s}ka proizvodnja liofiliziranih sojeva Propionibacterium freudenreichii}, keyword = {Funkcionalnost, probiotici, Propionibacterium freudenreichii}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinkovi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {Functionality, probiotic, Propionibacterium freudenreichii}, title = {Biotechnological production of freeze – dried Propionibacterium freudenreichii strains}, keyword = {Functionality, probiotic, Propionibacterium freudenreichii}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font