Pregled bibliografske jedinice broj: 775751
Rizični čimbenici koji nastaju konzumacijom sirove ribe i školjkaša
Rizični čimbenici koji nastaju konzumacijom sirove ribe i školjkaša // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 1; 65-71 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 775751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rizični čimbenici koji nastaju konzumacijom sirove ribe i školjkaša
(Risk factors occurring in humans consuming raw fish and shellfish)
Autori
Bergman, Tajana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 17
(2015), 1;
65-71
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
mikrobiološka onečišćenja; toksini; teški metali; sirova riba i školjkaši
(microbiological pollution; toxins; heavy metals; raw fish and shellfish)
Sažetak
U radu su prikazani biološki i kemijski rizici koji ugrožavaju zdravlje ljudi nakon konzumacije riba, rakova, školjkaša i njihovih proizvoda, sirovih, mariniranih ili nedovoljno toplinski obrađenih. Virusi, bakterije i njihovi toksini kao rizični čimbenici koji predstavljaju faktor onečišćenja proizvoda ribe i školjkaša imaju negativan utjecaj u prehrambenom lancu ljudi i predstavljaju zoonotski potencijal te uzrokuju bolesti koje se prenose konzumiranjem morskih proizvoda. Kao važnije uzročnike možemo istaknuti viruse (Norovirus i Hepatitis A), bakterije (rodovi Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Edwardsiella, Yersinia, Proteus, Aerobacter, Citrobacter, Serratia, Providencia, Shigella), parazite, uzročnike zoonoza (Opisthorchis felineus, Heterophyes heterophyes, Metagonimus yokogawai, Diphylobothrium latum, Anisakis spp.), biotoksine koji uzrokuju intoksikaciju u ljudi povezani su s konzumacijom školjkaša. Kada je riječ o kemijskim rizicima, zbog zaštite zdravlja potrošača normativnim propisima su navedene maksimalno dopuštene koncentracije metala u namirnicama. Kao najbitnije istkanuli smo arsen, živu, kadmij i olovo koji u morskoj sredini potječu od antropogenih izvora kao što su industrijski otpad te poljoprivredni otpad.
Izvorni jezik
Engleski