Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 773112

Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!


Tudor Kalit, Milna
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost! // Festival znanosti 2015
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 773112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!
(Cheese in a sack - the gold medal for originality!)

Autori
Tudor Kalit, Milna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Festival znanosti 2015

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.04.2015. - 25.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sir iz mišine; autohtoni sir; zrenje; lipoliza; aroma
(cheese in a sack; traditional cheeses; ripening; lipolysis; arome)

Sažetak
Hrvatska je značajna riznica autohtonih sireva čiji je nastanak vezan za prehrambene navike, potrošnju, običaje, klimu, reljef, kao i prenošenje znanja i iskustva o njihovoj proizvodnji među generacijama. Sir iz mišine je specifičan hrvatski autohtoni tvrdi ovčji sir koji se proizvodi u široj okolici Knina. Glavna proizvodna specifičnost ovog sira jest zrenje u janjećoj koži - lokalno nazivanoj mišina. Mišina se može opisati kao „vreća“ načinjena od kože cijelog janjeta. Na nutritivnu vrijednost i senzorske karakteristike sira najizravnije utječu biokemijski procesi koji se odvijaju tijekom zrenja - glikoliza, proteoliza i lipoliza. Sir iz mišine karakterizira specifično zrenje u anaerobnim uvjetima u janjećoj koži, pri čemu je vodeći proces lipoliza, što ga čini različitim od ostalih tvrdih ovčjih sireva. SMK su odgovorne za intenzivan i specifičan okus i aromu sira iz mišine, te su glavni nositelji bioaktivnog djelovanja mliječne masti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tudor Kalit, Milna
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost! // Festival znanosti 2015
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Tudor Kalit, M. (2015) Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!. U: Festival znanosti 2015.
@article{article, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2015}, keywords = {sir iz mi\v{s}ine, autohtoni sir, zrenje, lipoliza, aroma}, title = {Sir iz mi\v{s}ine – zlatna medalja za originalnost!}, keyword = {sir iz mi\v{s}ine, autohtoni sir, zrenje, lipoliza, aroma}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2015}, keywords = {cheese in a sack, traditional cheeses, ripening, lipolysis, arome}, title = {Cheese in a sack - the gold medal for originality!}, keyword = {cheese in a sack, traditional cheeses, ripening, lipolysis, arome}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font