Pregled bibliografske jedinice broj: 773112
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost! // Festival znanosti 2015
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 773112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!
(Cheese in a sack - the gold medal for originality!)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Festival znanosti 2015
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.04.2015. - 25.04.2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir iz mišine; autohtoni sir; zrenje; lipoliza; aroma
(cheese in a sack; traditional cheeses; ripening; lipolysis; arome)
Sažetak
Hrvatska je značajna riznica autohtonih sireva čiji je nastanak vezan za prehrambene navike, potrošnju, običaje, klimu, reljef, kao i prenošenje znanja i iskustva o njihovoj proizvodnji među generacijama. Sir iz mišine je specifičan hrvatski autohtoni tvrdi ovčji sir koji se proizvodi u široj okolici Knina. Glavna proizvodna specifičnost ovog sira jest zrenje u janjećoj koži - lokalno nazivanoj mišina. Mišina se može opisati kao „vreća“ načinjena od kože cijelog janjeta. Na nutritivnu vrijednost i senzorske karakteristike sira najizravnije utječu biokemijski procesi koji se odvijaju tijekom zrenja - glikoliza, proteoliza i lipoliza. Sir iz mišine karakterizira specifično zrenje u anaerobnim uvjetima u janjećoj koži, pri čemu je vodeći proces lipoliza, što ga čini različitim od ostalih tvrdih ovčjih sireva. SMK su odgovorne za intenzivan i specifičan okus i aromu sira iz mišine, te su glavni nositelji bioaktivnog djelovanja mliječne masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)