Pregled bibliografske jedinice broj: 772814
Zaštita izvornosti sira
Zaštita izvornosti sira // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 35-44 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 772814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita izvornosti sira
(Protected designation of cheese origin)
Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56
(2006), 1;
35-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
nacionalni i EU propisi ; zaštita sira ; paški sir
(National and EU Regulations ; protection of cheese ; the Pag cheese Literatura)
Sažetak
Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Pecina
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CA Search (Chemical Abstracts)
- CAB Abstracts
- Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Directory of Open Access Journal (DOAJ)
- EMBiology