Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 772814

Zaštita izvornosti sira


Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija
Zaštita izvornosti sira // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 35-44 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 772814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita izvornosti sira
(Protected designation of cheese origin)

Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 1; 35-44

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
nacionalni i EU propisi ; zaštita sira ; paški sir
(National and EU Regulations ; protection of cheese ; the Pag cheese Literatura)

Sažetak
Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178016
0178022
0178023

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija
Zaštita izvornosti sira // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 35-44 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
Samaržija, D., Antunac, N., Havranek, J. & Pecina, M. (2006) Zaštita izvornosti sira. Mljekarstvo, 56 (1), 35-44.
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven and Havranek, Jasmina and Pecina, Marija}, year = {2006}, pages = {35-44}, keywords = {nacionalni i EU propisi, za\v{s}tita sira, pa\v{s}ki sir}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Za\v{s}tita izvornosti sira}, keyword = {nacionalni i EU propisi, za\v{s}tita sira, pa\v{s}ki sir} }
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven and Havranek, Jasmina and Pecina, Marija}, year = {2006}, pages = {35-44}, keywords = {National and EU Regulations, protection of cheese, the Pag cheese Literatura}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Protected designation of cheese origin}, keyword = {National and EU Regulations, protection of cheese, the Pag cheese Literatura} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Directory of Open Access Journal (DOAJ)
  • EMBiology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font