Pregled bibliografske jedinice broj: 771197
Specifičnosti prehrane dojenčadi
Specifičnosti prehrane dojenčadi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 771197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti prehrane dojenčadi
(Specifics of infant nutrition)
Autori
Špionjak, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
08.04
Godina
2015
Stranica
24
Mentor
Pavić, Jadranka
Ključne riječi
Dojenče; Dijete; Majka; Medicinska sestra; Prehrana; Zdrava prehrana; Nutrijenti
(Infant; Child; Mother; Nurse; Food; Healthy eating; Nutrients)
Sažetak
Svakom djetetu za zdrav rast i razvoj potrebna je hrana koja je primjerena za njegovu dob. Uravnotežena prehrana ima izniman utjecaj na imunitet dojenčeta, njegovo raspoloženje, ali i na stjecanje zdravih prehrambenih navika za cijeli život. Od samog početka potrebno je roditeljima naglasiti važnost pravilne i zdrave ishrane kako bi se dojenče normalno razvijalo. Zdrava prehrana uključuje primjenu nutrijenata koji su djetetu odnosno dojenčetu potrebni za rast i razvoj. Ona igra važnu ulogu u razdoblju rasta jer sudjeluje u razvoju mozga, kostiju i drugih organa. Dojenačka dob sadrži šest osnovnih nutrijenata koji uključuju: bjelančevine (proteini), masti, vodu, ugljikohidrate, vitamine i minerale.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb