Pregled bibliografske jedinice broj: 770847
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane, 2009., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 770847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane
(The microbiological cleanliness of the object and microbiological safety of ready-made meals in the student dining restaurant)
Autori
Ostrman, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
05.06
Godina
2009
Stranica
67
Mentor
Racz, Aleksandar
Ključne riječi
Mikrobiološka pretraga;
(Microbiological analysis)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati mikrobiološke pretrage uzoraka gotovih jela i rezultati mikrobiološke čistoće objekta temeljeni na uzorcima koji su uzeti u restoranu studentske prehrane tijekom 2008. godine. Na mikrobiološku pretragu uzeto je 22 uzorka gotovih jela iz dnevne ponude. Pretraženi uzorci gotovih jela pripremljeni u restoranu za prehranu studenata zadovoljavali su odredbe Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94) i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 20/01, NN 40/01, NN 125/03, NN 32/04). Za mikrobiološku ocjenu objekta uzeto je četri puta po 20 uzoraka briseva odnosno ukupno 80 briseva. Mikrobiološka ocjena objekta je dobra u sva četiri tromjesečja u smislu odredbi Pravilnika o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (NN 46/94). Rezultati 10 pretraženih uzoraka briseva uzetih sa ruku djelatnika u posrednom (5 briseva) i neposrednom dodiru sa hranom (5 briseva) su dobre mikrobiološke čistoće prema odredbama Pravilnika o normativima mikrobiološke čistoće i metodama njenog određivanja (NN 46/94). Od ukupno uzetih 80 briseva uzetih sa radnih površina, pribora, opreme, uređaja i ruku djelatnika, 6 briseva ne zadovoljavaju normative mikrobiološke čistoće zbog povećanog broja kolonija bakterija. Enterobacteriaceae i Streptokok grupe D nisu izolirani niti u jednom pretraženom uzorku. Dobri rezultati mikrobiološke ispravnosti jela i dobra mikrobiološka čistoća objekta u restoranu za studentsku prehranu ukazuju da zaposleno osoblje u velikoj mjeri poštuje načela dobre higijenske prakse, dobre proizvođačke prakse, SOP-a, SSOP-a i načela Haccp sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita