Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770847

Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane


Ostrman, Gordana
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane, 2009., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb


CROSBI ID: 770847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane
(The microbiological cleanliness of the object and microbiological safety of ready-made meals in the student dining restaurant)

Autori
Ostrman, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Zdravstveno veleučilište

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2009

Stranica
67

Mentor
Racz, Aleksandar

Ključne riječi
Mikrobiološka pretraga;
(Microbiological analysis)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati mikrobiološke pretrage uzoraka gotovih jela i rezultati mikrobiološke čistoće objekta temeljeni na uzorcima koji su uzeti u restoranu studentske prehrane tijekom 2008. godine. Na mikrobiološku pretragu uzeto je 22 uzorka gotovih jela iz dnevne ponude. Pretraženi uzorci gotovih jela pripremljeni u restoranu za prehranu studenata zadovoljavali su odredbe Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94) i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 20/01, NN 40/01, NN 125/03, NN 32/04). Za mikrobiološku ocjenu objekta uzeto je četri puta po 20 uzoraka briseva odnosno ukupno 80 briseva. Mikrobiološka ocjena objekta je dobra u sva četiri tromjesečja u smislu odredbi Pravilnika o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (NN 46/94). Rezultati 10 pretraženih uzoraka briseva uzetih sa ruku djelatnika u posrednom (5 briseva) i neposrednom dodiru sa hranom (5 briseva) su dobre mikrobiološke čistoće prema odredbama Pravilnika o normativima mikrobiološke čistoće i metodama njenog određivanja (NN 46/94). Od ukupno uzetih 80 briseva uzetih sa radnih površina, pribora, opreme, uređaja i ruku djelatnika, 6 briseva ne zadovoljavaju normative mikrobiološke čistoće zbog povećanog broja kolonija bakterija. Enterobacteriaceae i Streptokok grupe D nisu izolirani niti u jednom pretraženom uzorku. Dobri rezultati mikrobiološke ispravnosti jela i dobra mikrobiološka čistoća objekta u restoranu za studentsku prehranu ukazuju da zaposleno osoblje u velikoj mjeri poštuje načela dobre higijenske prakse, dobre proizvođačke prakse, SOP-a, SSOP-a i načela Haccp sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandar Racz (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ostrman, Gordana
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane, 2009., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Ostrman, G. (2009) 'Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane', diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostrman, Gordana}, year = {2009}, pages = {67}, keywords = {Mikrobiolo\v{s}ka pretraga, }, title = {Mikrobiolo\v{s}ka \v{c}isto\'{c}a objekta i mikrobiolo\v{s}ka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane}, keyword = {Mikrobiolo\v{s}ka pretraga, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostrman, Gordana}, year = {2009}, pages = {67}, keywords = {Microbiological analysis}, title = {The microbiological cleanliness of the object and microbiological safety of ready-made meals in the student dining restaurant}, keyword = {Microbiological analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font