Pregled bibliografske jedinice broj: 770813
Morfološke i biološke karakteristike nevena (Calendula officinalis)
Morfološke i biološke karakteristike nevena (Calendula officinalis), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 770813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološke i biološke karakteristike nevena (Calendula officinalis)
(Morphological and biological characteristics of pot marigold (Calendula officinalis))
Autori
Košić, Janja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2014
Stranica
20
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
saponini; glikozidi; flavonoidi; eterična ulja; ekološki zahtjevi; tehnologija uzgoja
(saponins; glicosides; flavonoides; essential oil; ecological requirements; production technology)
Sažetak
Neven (Calendula officinalis) je jednogodišnja, rijetko dvogodišnja biljka, rasprostranjena diljem svijeta. Ubraja se u porodicu Asteraceae i u rod Calendula. Korijen nevena je vretenast te prodire duboko u tlo. Stabiljka je uspravna i zeljasta, posuta kratkim dlačicama. Listovi su sjedeći, duguljasti i lancetasti, svijetlo-zelene boje. Cvijet je skupljen u glavičaste cvatove u kojima se nalaze jezičasti i cjevasti cvjetovi. Plod je ahenija ili roška. Kao droga koristi se suhi cvat. Kemizam nevena je bogat pa se u njemu nalaze saponini, glikozidi, flavonoidi, karotenoidi te eterična ulja od kojih se dobivaju vodeni pripravci (čajevi), tinkture, masti, ulja itd. Koristi se još u kulinarstvu i industriji. Za rast i razvoj traži osunčana staništa, a sjeme klija u mraku. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 17 – 20 oC. Uspijeva na rastresitim humusnim tlima kao što su černozem, smeđa tla i crnice. Dobro podnosi sušu. Tehnologija uzgoja nije zahtjevna. Dobro se uklapa u plodored, na isto mjesto dolazi nakon dvije godine. Obrada tla sastoji se od jesenskog dubokog oranja, zimskog tanjuranja i proljetnog drljanja. Izravna sjetva sjemena obavlja se sijačicom za sjetvu žitarica i to već sredinom ožujka, a potrebno je do 6 kg/ha sjemena. Berba cvatova nevena počinje u svibnju kada procvjeta dovoljan broj cvjetnih glavica. Obavlja se ručno, najbolje dva puta tjedno, a traje do listopada. Sušenje manjih količina cvata ili samo latica treba provoditi u tankom sloju u zasjenjenom prostoru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)