Pregled bibliografske jedinice broj: 770173
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 770173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja
(The diffusion of polyphenols and proteins during green tea extract encapsulation)
Autori
Vidović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
41
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Alginat; Difuzija; Hidrogel čestice; Inkapsulacija; Polifenoli; Proteini
(Alginat; Diffusion; Encapsulation; Hydrogel particles; Proteins)
Sažetak
U cilju povećanja učinkovitosti inkapsulacije polifenolnih spojeva zelenog čaja, u ovom radu ispitane su interakcije između polifenola i različitih proteina primjenjenih za inkapsulaciju. Za formiranje čestica korišten je alginat i pet vrsta proteina (proteini sirutke, goveđi serum albumin, kalcijev kazeinat, proteini konoplje, proteini soje), a kao tehnika inkapsulacije primijenjeno je ionsko geliranje uz formiranje dodatnog pektinskog i kitozanskog omotača, kako bi se smanjila poroznost i postiglo produljeno otpuštanje inkapsuliranih sastojaka. Čestice formulirane od alginata te goveđeg serum albumina (BSA) i proteina sirutke sadržavale su najveći udjel zadržanih proteina (do 95% od polaznog udjela), dok se kombinacija alginata s kalcijevim kazeinatom i proteinima sirutke pokazala najučinkovitijom za inkapsulaciju polifenola i flavan-3-ola, jer navedena kombinacija materijala omogućava zadržavanje najvećeg udjela ovih spojeva u formuliranim česticama (80%). Tijekom postupka formiranja čestica nije došlo do difuzije polifenola i flavan-3-ola u okolni medij, zbog izotoničnih uvjeta korištenih tijekom inkapsulacije, no, došlo je do difuzije i otpuštanja proteina iz hidrogel matriksa čestica, što je rezultiralo manjim udjelom proteina zadržanim u formuliranim česticama. Prema dobivenim rezultatima alginat u kombinaciji s goveđim serum albuminum i pektinskim omotačem najefikasnije zadržava polifenole zelenog čaja i proteine unutar čestice, što se može upotrijebiti za postizanje kontroliranog otpuštanja ovih funkcionalnih komponenti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb