Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770173

Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja


Vidović, Petra
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 770173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja
(The diffusion of polyphenols and proteins during green tea extract encapsulation)

Autori
Vidović, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2015

Stranica
41

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Alginat; Difuzija; Hidrogel čestice; Inkapsulacija; Polifenoli; Proteini
(Alginat; Diffusion; Encapsulation; Hydrogel particles; Proteins)

Sažetak
U cilju povećanja učinkovitosti inkapsulacije polifenolnih spojeva zelenog čaja, u ovom radu ispitane su interakcije između polifenola i različitih proteina primjenjenih za inkapsulaciju. Za formiranje čestica korišten je alginat i pet vrsta proteina (proteini sirutke, goveđi serum albumin, kalcijev kazeinat, proteini konoplje, proteini soje), a kao tehnika inkapsulacije primijenjeno je ionsko geliranje uz formiranje dodatnog pektinskog i kitozanskog omotača, kako bi se smanjila poroznost i postiglo produljeno otpuštanje inkapsuliranih sastojaka. Čestice formulirane od alginata te goveđeg serum albumina (BSA) i proteina sirutke sadržavale su najveći udjel zadržanih proteina (do 95% od polaznog udjela), dok se kombinacija alginata s kalcijevim kazeinatom i proteinima sirutke pokazala najučinkovitijom za inkapsulaciju polifenola i flavan-3-ola, jer navedena kombinacija materijala omogućava zadržavanje najvećeg udjela ovih spojeva u formuliranim česticama (80%). Tijekom postupka formiranja čestica nije došlo do difuzije polifenola i flavan-3-ola u okolni medij, zbog izotoničnih uvjeta korištenih tijekom inkapsulacije, no, došlo je do difuzije i otpuštanja proteina iz hidrogel matriksa čestica, što je rezultiralo manjim udjelom proteina zadržanim u formuliranim česticama. Prema dobivenim rezultatima alginat u kombinaciji s goveđim serum albuminum i pektinskim omotačem najefikasnije zadržava polifenole zelenog čaja i proteine unutar čestice, što se može upotrijebiti za postizanje kontroliranog otpuštanja ovih funkcionalnih komponenti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidović, Petra
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vidović, P. (2015) 'Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Petra}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {Alginat, Difuzija, Hidrogel \v{c}estice, Inkapsulacija, Polifenoli, Proteini}, title = {Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog \v{c}aja}, keyword = {Alginat, Difuzija, Hidrogel \v{c}estice, Inkapsulacija, Polifenoli, Proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Petra}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {Alginat, Diffusion, Encapsulation, Hydrogel particles, Proteins}, title = {The diffusion of polyphenols and proteins during green tea extract encapsulation}, keyword = {Alginat, Diffusion, Encapsulation, Hydrogel particles, Proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font