Pregled bibliografske jedinice broj: 770015
Učinak sklopa, pinciranja i vegetacijske sezone na svojstva sjemenjače blitve
Učinak sklopa, pinciranja i vegetacijske sezone na svojstva sjemenjače blitve // Zbornik radova
Opatija, Hrvatska, 2012. str. 280-283 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 770015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak sklopa, pinciranja i vegetacijske sezone na
svojstva sjemenjače blitve
(Effect of plant density, decapitation and
vegetation season on Swiss chard seed properties)
Autori
Haramija, Josip ; Parađiković, Nada ; Matotan, Zdravko ; Guberac, Vlado ; Vinković, Tomislav ; Horvat, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ - , 2012, 280-283
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Beta vulgaris ssp. Cycla ; prinos sjemena ; sklop ; sorta
(Beta vulgaris ssp. Cycla ; seed yield ; plant density ; variety)
Sažetak
U ovom istraživanju je ispitan utjecaj sklopa, piniciranja i vegetacijske sezone na prinos sjemena i visinu sjemenjače blitve. Istraživanje je provedeno u Podravini (Hrvatska) tijekom tri sezone na sorti 'Srebrnolisna', rebrastog tipa. Značajno najveći prinos sjemena blitve po biljci (45, 74 g) zabilježen je u rijetkom sklopu od 25.000 biljaka ha-1, a najmanji prosječni prinos (16, 52 g) zabilježen je u gustom sklopu 150.000 biljaka ha-1. Prve godine istraživanja prosječni prinos sjemena blitve po biljci je bio najveći i iznosio je 37, 82 g, a treće godine istraživanja je iznosio 24, 53 g. Visina sjemenjače blitve bila je značajno najviša 162, 77 cm kod najmanjeg sklopa od 25.000 biljaka ha-1, a najniža 148, 51 cm kod najvećeg sklopa od 150.000 biljaka ha-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj
Profili:
Vlado Guberac
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Zdravko Matotan
(autor)
Josip Haramija
(autor)
Nada Parađiković
(autor)
Dijana Horvat
(autor)