Pregled bibliografske jedinice broj: 770003
Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina
Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 770003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije
fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina
(Optimization of solid-liquid extraction process
of the phenolic compounds from barley using
response surface methodology)
Autori
Jakšetić Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.07
Godina
2015
Stranica
71
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
ječam ; kruto-tekuća ekstrakcija ; fenolne tvari ; flavonoidi ; metoda odzivnih površina
(barley ; solid-liquid extraction ; phenolic compounds ; flavonoids ; response surface methodology)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30, 60 i 90°C), sastava otapala (volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 30, 60 i 90%, v/v) i vremena ekstrakcije (10, 40 i 70 minuta) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz brašna cjelovitog zrna ječma. Proučavani uzorci su prikupljeni s različitih lokacija u Hrvatskoj (Nova Gradiška-JNG, Čakovec- JČ i Vinkovci-JV). Nadalje, metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije u vodenoj kupelji za fenolne tvari: (otapalo 63% etanol, temperatura 90 °C i vrijeme 60 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari kod uzoraka JNG od 4, 52 mgGAE/gs.t. ; JČ 3, 94 mgGAE/gs.t. te JV 4, 52 mgGAE/gs.t. Optimalni uvjeti ekstrakcije za flavonoide su otapalo 90% etanol, temperatura 90 °C i vrijeme 70 min pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih flavonoida kod uzoraka JNG od 2, 22 mgCE/gs.t, ; JČ 2, 38 mgCE/gs.t. te JV 2, 42 mgCE/gs.t. Zatim, pri utvrđenim optimalnim uvjetima ekstrakcije, ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji radi provjere uspješnosti optimiranja. Također, i na univerzalnom sustavu za ekstrakciju Büchi LSV s ciljem prevođenja ekstrakcije u veće mjerilo. Ekstrakcijom fenola, u vodenoj kupelji pri optimalnim uvjetima, dobiveni su sljedeći rezultati: 4, 50 mgGAE/gs.t za uzorak JNG ; 4, 07 mgGAE/gs.t. za uzorak JČ i 4, 52 mgGAE/gs.t za JV. Isto tako, sadržaj flavonoida iznosio je 2, 24 mgCE/gs.t. za uzorak JNG ; 2, 67 mgCE/gs.t. za JČ i 2, 91 mgCE/gs.t za JV. Ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju Büchi LSV je provedena standardnom Soxhlet metodom pri čemu je prinos ukupnih fenolnih tvari bio nešto viši (4, 83 mgGAE/gs.t. za JNG ; 4, 48 mgGAE/gs.t. za JČ i 4, 95 mgGAE/gs.t. JV). Usporedno, sadržaj flavonoida je bio niži za uzorke JNG i JV (1, 85 mgCE/gs.t. i 2, 71 mgCE/gs.t), a viši za uzorak JČ (2, 86 mgCE/gs.t.). Analizom rezultata može se pretpostaviti da su neznatne razlike u prinosu fenolnih tvari i flavonoida, posljedica razlika u principu metode kruto- tekuće ekstrakcije, različitom mjerilu i automatiziranosti sustava za ekstrakciju. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari, uspješno je korišten kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija