Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770003

Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina


Jakšetić Antonija
Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 770003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina
(Optimization of solid-liquid extraction process of the phenolic compounds from barley using response surface methodology)

Autori
Jakšetić Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.07

Godina
2015

Stranica
71

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
ječam ; kruto-tekuća ekstrakcija ; fenolne tvari ; flavonoidi ; metoda odzivnih površina
(barley ; solid-liquid extraction ; phenolic compounds ; flavonoids ; response surface methodology)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30, 60 i 90°C), sastava otapala (volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 30, 60 i 90%, v/v) i vremena ekstrakcije (10, 40 i 70 minuta) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz brašna cjelovitog zrna ječma. Proučavani uzorci su prikupljeni s različitih lokacija u Hrvatskoj (Nova Gradiška-JNG, Čakovec- JČ i Vinkovci-JV). Nadalje, metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije u vodenoj kupelji za fenolne tvari: (otapalo 63% etanol, temperatura 90 °C i vrijeme 60 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari kod uzoraka JNG od 4, 52 mgGAE/gs.t. ; JČ 3, 94 mgGAE/gs.t. te JV 4, 52 mgGAE/gs.t. Optimalni uvjeti ekstrakcije za flavonoide su otapalo 90% etanol, temperatura 90 °C i vrijeme 70 min pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih flavonoida kod uzoraka JNG od 2, 22 mgCE/gs.t, ; JČ 2, 38 mgCE/gs.t. te JV 2, 42 mgCE/gs.t. Zatim, pri utvrđenim optimalnim uvjetima ekstrakcije, ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji radi provjere uspješnosti optimiranja. Također, i na univerzalnom sustavu za ekstrakciju Büchi LSV s ciljem prevođenja ekstrakcije u veće mjerilo. Ekstrakcijom fenola, u vodenoj kupelji pri optimalnim uvjetima, dobiveni su sljedeći rezultati: 4, 50 mgGAE/gs.t za uzorak JNG ; 4, 07 mgGAE/gs.t. za uzorak JČ i 4, 52 mgGAE/gs.t za JV. Isto tako, sadržaj flavonoida iznosio je 2, 24 mgCE/gs.t. za uzorak JNG ; 2, 67 mgCE/gs.t. za JČ i 2, 91 mgCE/gs.t za JV. Ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju Büchi LSV je provedena standardnom Soxhlet metodom pri čemu je prinos ukupnih fenolnih tvari bio nešto viši (4, 83 mgGAE/gs.t. za JNG ; 4, 48 mgGAE/gs.t. za JČ i 4, 95 mgGAE/gs.t. JV). Usporedno, sadržaj flavonoida je bio niži za uzorke JNG i JV (1, 85 mgCE/gs.t. i 2, 71 mgCE/gs.t), a viši za uzorak JČ (2, 86 mgCE/gs.t.). Analizom rezultata može se pretpostaviti da su neznatne razlike u prinosu fenolnih tvari i flavonoida, posljedica razlika u principu metode kruto- tekuće ekstrakcije, različitom mjerilu i automatiziranosti sustava za ekstrakciju. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari, uspješno je korišten kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jakšetić Antonija
Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakšetić Antonija (2015) 'Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz ječma metodom odzivnih površina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {71}, keywords = {je\v{c}am, kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, fenolne tvari, flavonoidi, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Optimiranje procesa kruto-teku\'{c}e ekstrakcije fenolnih tvari iz je\v{c}ma metodom odzivnih povr\v{s}ina}, keyword = {je\v{c}am, kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, fenolne tvari, flavonoidi, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {71}, keywords = {barley, solid-liquid extraction, phenolic compounds, flavonoids, response surface methodology}, title = {Optimization of solid-liquid extraction process of the phenolic compounds from barley using response surface methodology}, keyword = {barley, solid-liquid extraction, phenolic compounds, flavonoids, response surface methodology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font