Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769955

Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja


Peričić, Nena
Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulte, Zagreb


CROSBI ID: 769955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja
(The effect of composition and packaging material on the stability of gumdropsand jelly productsduring the four-mounth storage)

Autori
Peričić, Nena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulte

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2015

Stranica
87

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana ; Ščetar, Mario

Ključne riječi
agar; polifenoli; pektin; želatina; žele proizvodi
(agar; gelatin; pectin; polyphenols; jelly products)

Sažetak
Gumeni bomboni i žele proizvodi popularni su konditorski proizvodi, čija je proizvodnja i konzumacija posljednih godina u stalnom porastu. Popularnost ove skupine proizvoda može se pripisati inovativnim formulacijama i mogućnosti implementacije različitih sastojaka, posebice boja i aroma u njihovu proizvodnju. Sukladno tome, cilj ovog rada bio je formulirati bombonske proizvode sa agar agarom i pektinom, kao zamjenom za želatinu, uz dodatak dijetalnih vlakana (inulin i indijski trputac (Plantago ovata)) i prirodnih sladila (ekstrakt stevije, laktitol, agavin sirup i med) te ekstrakt bijelog čaja kao osnovu proizvoda. Formulirano je 6 vrsta bombonskih proizvoda kojima su praćene promjene fizikalnih, teksturalnih i senzorskih svojstava te promjene udjela bioaktivnih sastojaka i antioksidacijskog kapaciteta tijekom 4 mjeseca skladištenja na 4°C i 22°C, pakiranih u tri različite vrste ambalažnog materijala (linearni polietilen niske gustoće, polipropilenski film s akrilnim i poli(viliden-kloridnim) barijernim premazom, laminat metaliziranog polipropilena i polietilena). Najbolja senzorska svojstva pokazali su bombonski proizvodi sa želatinom, dok se agar agar pokazao kao najmanje prihvatljivo sredstvo za želiranje. Tijekom četveromjesečnog skladištenja došlo je do smanjenja udjela bioaktivnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u bombonskim proizvodima. Kao najbolja zamjena za saharozu pokazao se med, dodatak kojeg je produljio rok trajanja proizvoda, a ujedno i pozitivno utjecao na njihovu aromu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Peričić, Nena
Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulte, Zagreb
Peričić, N. (2015) 'Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulte, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{c}i\'{c}, Nena}, year = {2015}, pages = {87}, keywords = {agar, polifenoli, pektin, \v{z}elatina, \v{z}ele proizvodi}, title = {Utjecaj sastava i ambala\v{z}nog materijala na stabilnost gumenih bombona i \v{z}ele proizvoda tijekom \v{c}etveromjese\v{c}nog skladi\v{s}tenja}, keyword = {agar, polifenoli, pektin, \v{z}elatina, \v{z}ele proizvodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{c}i\'{c}, Nena}, year = {2015}, pages = {87}, keywords = {agar, gelatin, pectin, polyphenols, jelly products}, title = {The effect of composition and packaging material on the stability of gumdropsand jelly productsduring the four-mounth storage}, keyword = {agar, gelatin, pectin, polyphenols, jelly products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font