Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769916

Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena


Palić, Ines
Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 769916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena
(Morphological traits and chemical composition of carrot cultivars with different root colour)

Autori
Palić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2015

Stranica
58

Mentor
Benko, Božidar

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
prinos; dužina i masa korijena; pigmenti; vitamin C
(yield; root length and weight; pigments; vitamin C)

Sažetak
Mrkva je korjenasto povrće koje se zbog svojih nutritivnih vrijednosti smatra vrlo važnom povrtnom kulturom jer opskrbljuje organizam osnovnim hranjivim tvarima i pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Iako na domaćem tržištu prevladavaju sorte mrkve narančaste i žute boje korijena, u porastu je potražnja za sortama ljubičaste, crvene i bijele boje korijena. Iz tog je razloga tijekom 2013. godine provedeno istraživanje na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a s ciljem utvrđivanja morfoloških svojstava i prinosa te kemijskog sastava sorti mrkve različito obojenog korijena. U jednofaktorijalnom pokusu po metodi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja testirano je sedam sorti mrkve ('Purple Haze', 'Mello Yello', 'White Satin', 'Rainbow', 'Deep Purple', 'Purple Sun' i 'Mokum'). Utvrđeno je variranje dužine korijena od 14, 8 cm ('Mokum') do 19, 9 cm ('Deep Purple'). Kod sorte bijelo obojenog korijena 'White Satin' utvrđen je najveći promjer korijena (3, 2 cm) te najveća masa korijena (113, 8 g). Najmanji promjer korijena (2, 4 cm) utvrđen je kod ljubičastih sorti 'Purple Sun' i 'Deep Purple', dok je sorta 'Purple Sun' imala i najmanju masu korijena (54, 1 g). Prinos testiranih sorti varirao je od 36, 88 ('Purple Sun') do 77, 49 t/ha ('White Satin'). Ostvarene vrijednosti ukupne suhe tvari istraživanih sorti bile su u rasponu od 9, 83 ('Mello Yello') do 15, 15 % ('Purple Haze'). Sadržaj β-karotena utvrđen je samo kod sorti narančaste boje korijena, a iznosio je 16014 μg/100g svježe tvari ('Purple Haze'), odnosno, 16546, 67 μg/100g svježe tvari ('Mokum'). Najviši sadržaj ukupnih antocijana (303, 19 mg/kg svježe tvari) i ukupnih fenola (130, 54 mg GAE/100 g svježe tvari) utvrđeni su kod sorte 'Purple Sun' (ljubičaste boje korijena). Sadržaj vitamina C varirao je od 7, 14 mg/100 g svježe tvari ('Mokum') do 15, 94 mg/100 g svježe tvari ('Purple Sun').

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Palić, Ines
Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Palić, I. (2015) 'Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pali\'{c}, Ines}, year = {2015}, pages = {58}, keywords = {prinos, du\v{z}ina i masa korijena, pigmenti, vitamin C}, title = {Morfolo\v{s}ka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve razli\v{c}ito obojenog korijena}, keyword = {prinos, du\v{z}ina i masa korijena, pigmenti, vitamin C}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pali\'{c}, Ines}, year = {2015}, pages = {58}, keywords = {yield, root length and weight, pigments, vitamin C}, title = {Morphological traits and chemical composition of carrot cultivars with different root colour}, keyword = {yield, root length and weight, pigments, vitamin C}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font