Pregled bibliografske jedinice broj: 769916
Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena
Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 769916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka svojstva i kemijski sastav sorata mrkve različito obojenog korijena
(Morphological traits and chemical composition of carrot cultivars with different root colour)
Autori
Palić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
58
Mentor
Benko, Božidar
Neposredni voditelj
Fabek, Sanja
Ključne riječi
prinos; dužina i masa korijena; pigmenti; vitamin C
(yield; root length and weight; pigments; vitamin C)
Sažetak
Mrkva je korjenasto povrće koje se zbog svojih nutritivnih vrijednosti smatra vrlo važnom povrtnom kulturom jer opskrbljuje organizam osnovnim hranjivim tvarima i pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Iako na domaćem tržištu prevladavaju sorte mrkve narančaste i žute boje korijena, u porastu je potražnja za sortama ljubičaste, crvene i bijele boje korijena. Iz tog je razloga tijekom 2013. godine provedeno istraživanje na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a s ciljem utvrđivanja morfoloških svojstava i prinosa te kemijskog sastava sorti mrkve različito obojenog korijena. U jednofaktorijalnom pokusu po metodi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja testirano je sedam sorti mrkve ('Purple Haze', 'Mello Yello', 'White Satin', 'Rainbow', 'Deep Purple', 'Purple Sun' i 'Mokum'). Utvrđeno je variranje dužine korijena od 14, 8 cm ('Mokum') do 19, 9 cm ('Deep Purple'). Kod sorte bijelo obojenog korijena 'White Satin' utvrđen je najveći promjer korijena (3, 2 cm) te najveća masa korijena (113, 8 g). Najmanji promjer korijena (2, 4 cm) utvrđen je kod ljubičastih sorti 'Purple Sun' i 'Deep Purple', dok je sorta 'Purple Sun' imala i najmanju masu korijena (54, 1 g). Prinos testiranih sorti varirao je od 36, 88 ('Purple Sun') do 77, 49 t/ha ('White Satin'). Ostvarene vrijednosti ukupne suhe tvari istraživanih sorti bile su u rasponu od 9, 83 ('Mello Yello') do 15, 15 % ('Purple Haze'). Sadržaj β-karotena utvrđen je samo kod sorti narančaste boje korijena, a iznosio je 16014 μg/100g svježe tvari ('Purple Haze'), odnosno, 16546, 67 μg/100g svježe tvari ('Mokum'). Najviši sadržaj ukupnih antocijana (303, 19 mg/kg svježe tvari) i ukupnih fenola (130, 54 mg GAE/100 g svježe tvari) utvrđeni su kod sorte 'Purple Sun' (ljubičaste boje korijena). Sadržaj vitamina C varirao je od 7, 14 mg/100 g svježe tvari ('Mokum') do 15, 94 mg/100 g svježe tvari ('Purple Sun').
Izvorni jezik
Hrvatski