Pregled bibliografske jedinice broj: 769801
Prehrana u Studentskom centru u Splitu
Prehrana u Studentskom centru u Splitu // 3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Kniga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 151-151 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 769801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana u Studentskom centru u Splitu
(Nutrition the student center in Split)
Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Kniga sažetaka
/ Miškulin, Maja ; Kolarić Branko - Zagreb : Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015, 151-151
Skup
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.05.2015. - 09.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Prehrana studenata; kvaliteta prehrane; prehrambeni standardi
(Nutrition students; the quality of nutrition; food standards)
Sažetak
Sažetak Cilj rada Cilj rada bio je ispitati kvalitetu društvene prehrane studenata u Splitu u odnosu na preporučene vrijednosti radi predlaganja i provođenja mjera za unaprijeđenje prehrane. Način prehrane značajno utječe na mentalnu i fizičku kondiciju studenata. Adekvatan unos visokovrijednih bjelančevina, vitamina (osobito B-skupine) i minerala regulira važne metaboličke procese u organizmu, te utječe na kognitivne funkcije bitne u procesu učenja kod studenata. Metode rada U razdoblju od 2006. do 2013. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu ispitana je prehrambena i energetska vrijednost dnevnih obroka uzetih jedanput mjesečno metodom slučajnog izbora u Studentskom centru u Splitu. Za ispitivanje energetske vrijednosti i prehrambenog sastava gotovih obroka primjenjene su standardne kemijske metode. Sadržaj bjelančevina određen je metodom po Kjeldahlu, masti metodom po Soxhletu, a količina mineralnog ostatka metodom spaljivaja uzorka na 900 0C. Količina ugljikohidrata određena je računskim putem iz količine bjelančevina, masti i mineralnog ostatka. Analizirane vrijednosti uspoređene su sa zadanim normativima. Rezultati rada Ispitana je učestalost korištenja namirnica iz osnovnih sedam skupina. Prehrambene i energetske vrijednosti dnevnih obroka tijekom sedam godina ispitivanja uglavnom zadovoljavaju ili su nešto manje od zadanih normativa. Odstupanja su najveća za masti i bjelančevine, ali su u trendu poboljšanja . Udio kruha u ukupnoj energetskoj vrijednosti je u prosjeku oko 40%, dakle nešto više od zadanih preporuka, ali je u trendu smanjenja. Zaključak Jelovnici su jednolični, slabo su zastupljene namirnice poput ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, mahunarki, grahorica te sezonskog voća i povrća. Potrebno je da djelatnici Nastavnog ZJZSDŽ pomognu stručnom osoblju Studentskog centra uskladiti vrijednosti analiza obroka sa preporukama. Utvrđeni propusti trebaju se timski korigirati zbog utjecaja prehrane na zdravlje i proces učenja kod studenata. Potrebno je nastaviti analize i proširiti ih na kemijsko određivanje vitamina i minerala u ponuđenoj hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split