Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769791

Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije


Gjeldum, Ivana; Ćurin, Katja; Knezović, Zlatka; Mikrut, Antonija; Laštre-Promorac Dunja
Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije // 3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 145-145 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 769791 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije
(Food safety domestic production and imported into the Split-Dalmatia County)

Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Promorac Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko - Zagreb : Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015, 145-145

Skup
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.05.2015. - 09.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Zdravstvena ispravnost; domaći proizvodi; uvozni proizvodi; zdravstveni učinci
(Health safety; domestic products; imported products; health effects)

Sažetak
Sažetak Cilj rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih namirnica Namirnice i prehrana općenito smatraju se esencijalnim, životno važnim za ljudsko postojanje pa su stoga njihova zdravstvena ispravnost, sveobuhvatan nadzor i kontrola značajan javno zdravstveni čimbenik. Metode rada U razdoblju od 2005. do 2013. godine na području Splitsko-dalmatinske županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti namirnica . Uzorke namirnica za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ ispitivani su mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti namirnica prema stručnim uputama i akreditiranim metodama. Rezultati U navedenom razdoblju ispitano je 17.752 uzorka hrane na kemijske pokazatelje od čega 808 uzoraka ili 4, 55 % nije bilo ispravno, a na mikrobiološke pokazatelje ispitano je 3219 uzoraka od čega 159 ili 4, 93 % nije bilo ispravno. Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodje su koagulaza pozitivni stafilokoki, a iz uvoza kvasnice i plijesni. U kemijskim parametrima najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili su organoleptička svojstva i sastav, a proizvoda iz uvoza sastav i aditivi. Zaključak U razdoblju istraživanja smanjen je broj zdravstveno neispravnih namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza s obzirom na mikrobiološke i kemijske pokazatelje. Kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica potrebno je nastaviti i proširiti novim pokazateljima zdravstvene ispravnosti radi zaštite zdravlja pučanstva već od najranije dobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ana Laštre (autor)

Avatar Url Katja Ćurin (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gjeldum, Ivana; Ćurin, Katja; Knezović, Zlatka; Mikrut, Antonija; Laštre-Promorac Dunja
Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije // 3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 145-145 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gjeldum, I., Ćurin, K., Knezović, Z., Mikrut, A. & Laštre-Promorac Dunja (2015) Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije. U: Miškulin, M. & Kolarić Branko (ur.)3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Gjeldum, Ivana and \'{C}urin, Katja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Mikrut, Antonija}, editor = {Mi\v{s}kulin, M. and Kolari\'{c} Branko}, year = {2015}, pages = {145-145}, keywords = {Zdravstvena ispravnost, doma\'{c}i proizvodi, uvozni proizvodi, zdravstveni u\v{c}inci}, title = {Zdravstvena ispravnost namirnica doma\'{c}e proizvodnje i iz uvoza na podru\v{c}ju Splitsko- dalmatinske \v{z}upanije}, keyword = {Zdravstvena ispravnost, doma\'{c}i proizvodi, uvozni proizvodi, zdravstveni u\v{c}inci}, publisher = {Hrvatsko epidemiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gjeldum, Ivana and \'{C}urin, Katja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Mikrut, Antonija}, editor = {Mi\v{s}kulin, M. and Kolari\'{c} Branko}, year = {2015}, pages = {145-145}, keywords = {Health safety, domestic products, imported products, health effects}, title = {Food safety domestic production and imported into the Split-Dalmatia County}, keyword = {Health safety, domestic products, imported products, health effects}, publisher = {Hrvatsko epidemiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font