Pregled bibliografske jedinice broj: 769791
Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije
Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije // 3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 145-145 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 769791 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije
(Food safety domestic production and imported into the Split-Dalmatia County)
Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Promorac Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka
/ Miškulin, Maja ; Kolarić Branko - Zagreb : Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015, 145-145
Skup
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.05.2015. - 09.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Zdravstvena ispravnost; domaći proizvodi; uvozni proizvodi; zdravstveni učinci
(Health safety; domestic products; imported products; health effects)
Sažetak
Sažetak Cilj rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih namirnica Namirnice i prehrana općenito smatraju se esencijalnim, životno važnim za ljudsko postojanje pa su stoga njihova zdravstvena ispravnost, sveobuhvatan nadzor i kontrola značajan javno zdravstveni čimbenik. Metode rada U razdoblju od 2005. do 2013. godine na području Splitsko-dalmatinske županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti namirnica . Uzorke namirnica za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ ispitivani su mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti namirnica prema stručnim uputama i akreditiranim metodama. Rezultati U navedenom razdoblju ispitano je 17.752 uzorka hrane na kemijske pokazatelje od čega 808 uzoraka ili 4, 55 % nije bilo ispravno, a na mikrobiološke pokazatelje ispitano je 3219 uzoraka od čega 159 ili 4, 93 % nije bilo ispravno. Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodje su koagulaza pozitivni stafilokoki, a iz uvoza kvasnice i plijesni. U kemijskim parametrima najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili su organoleptička svojstva i sastav, a proizvoda iz uvoza sastav i aditivi. Zaključak U razdoblju istraživanja smanjen je broj zdravstveno neispravnih namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza s obzirom na mikrobiološke i kemijske pokazatelje. Kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica potrebno je nastaviti i proširiti novim pokazateljima zdravstvene ispravnosti radi zaštite zdravlja pučanstva već od najranije dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split