Pregled bibliografske jedinice broj: 769616
Funkcionalna svojstva jogurta
Funkcionalna svojstva jogurta, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 769616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva jogurta
(Functional properties of yogurt)
Autori
Ilić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2015
Stranica
120
Mentor
Samaržija, Dubravka
Neposredni voditelj
Pogačić, Tomislav
Ključne riječi
funkcionalna hrana; jogurt; probiotici; bioaktivni peptidi; zdravlje
(functional food; yogurt; proobiotics; bioactive peptides; health)
Sažetak
Jogurt je dugi niz godina najpoznatiji i najpopularniji funkcionalni mliječni proizvod povezan s brojnim zdravstvenim prednostima. U prehrani je jogurt izvor brojnih funkcionalnih tvari zbog sadržaja probiotika, specifičnih proteina, bioaktivnih peptida, oligosaharida, mliječne i drugih organskih kiselina, lako apsorbirajućeg kalcija, konjugirane linolne kiseline i drugih biološki aktivnih sastojaka s nizom bioaktivnosti. Funkcionalni jogurti sadrže brojne funkcionalne sastojke koji mogu smanjiti apsorpciju kolesterola, sniziti krvni tlak, imaju ulogu u regulaciji sitosti, unosa hrane i pretilošću uzrokovanih metaboličkih poremećaja, i uz to mogu iskazivati antimikrobne učinke, te pozitivno utjecati na imunitet. Ovaj rad analizira i raspravlja o nekim važnim i novim saznanjima o ulozi jogurta kao funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb