Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769616

Funkcionalna svojstva jogurta


Ilić, Nataša
Funkcionalna svojstva jogurta, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 769616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva jogurta
(Functional properties of yogurt)

Autori
Ilić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2015

Stranica
120

Mentor
Samaržija, Dubravka

Neposredni voditelj
Pogačić, Tomislav

Ključne riječi
funkcionalna hrana; jogurt; probiotici; bioaktivni peptidi; zdravlje
(functional food; yogurt; proobiotics; bioactive peptides; health)

Sažetak
Jogurt je dugi niz godina najpoznatiji i najpopularniji funkcionalni mliječni proizvod povezan s brojnim zdravstvenim prednostima. U prehrani je jogurt izvor brojnih funkcionalnih tvari zbog sadržaja probiotika, specifičnih proteina, bioaktivnih peptida, oligosaharida, mliječne i drugih organskih kiselina, lako apsorbirajućeg kalcija, konjugirane linolne kiseline i drugih biološki aktivnih sastojaka s nizom bioaktivnosti. Funkcionalni jogurti sadrže brojne funkcionalne sastojke koji mogu smanjiti apsorpciju kolesterola, sniziti krvni tlak, imaju ulogu u regulaciji sitosti, unosa hrane i pretilošću uzrokovanih metaboličkih poremećaja, i uz to mogu iskazivati antimikrobne učinke, te pozitivno utjecati na imunitet. Ovaj rad analizira i raspravlja o nekim važnim i novim saznanjima o ulozi jogurta kao funkcionalne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (mentor)

Avatar Url Tomislav Pogačić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ilić, Nataša
Funkcionalna svojstva jogurta, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Ilić, N. (2015) 'Funkcionalna svojstva jogurta', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2015}, pages = {120}, keywords = {funkcionalna hrana, jogurt, probiotici, bioaktivni peptidi, zdravlje}, title = {Funkcionalna svojstva jogurta}, keyword = {funkcionalna hrana, jogurt, probiotici, bioaktivni peptidi, zdravlje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2015}, pages = {120}, keywords = {functional food, yogurt, proobiotics, bioactive peptides, health}, title = {Functional properties of yogurt}, keyword = {functional food, yogurt, proobiotics, bioactive peptides, health}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font