Pregled bibliografske jedinice broj: 769136
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji bezglutenskog kruha obogaćenog proteinima
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji bezglutenskog kruha obogaćenog proteinima, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 769136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kiselog tijesta u proizvodnji bezglutenskog kruha obogaćenog proteinima
(Application of sourdough in the production of gluten-free bread fortified with protein)
Autori
Klas, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Novotni, Dubravka
Ključne riječi
celijakija; bezglutenski kruh; kiselo tijesto; proteini
(celiac disease; gluten-free bread; sourdough; proteins)
Sažetak
Sažetak: Sve veći rast oboljelih od celijakije nameće proizvodnju hrane bez glutena, pa tako i kruha kao neizostavnog dijela ljudske prehrane. Bezglutenski kruh uglavnom je lošije kvalitete od pšeničnog kruha. Dodatak kiselog tijesta u proizvodnji bezglutenskog kruha može poboljšati njegovu cjelokupnu kvalitetu i trajnost. Cilj ovog rada bio je istražiti kako dodatak kiselog tijesta u udjelu 10- 30% utječe na svojstva kvalitete bezglutenskog kruha bogatog proteinima i vlaknima. Razvijena je receptura koja je sadržavala nekoliko vrsta integralnih brašna, brašno bučine pogače te proteine bjelanjka i krumpira. Rezultati su pokazali da dodatak kiselog tijesta poboljšava kvalitetu bezglutenskog kruha, ukoliko se koristi u optimalnom udjelu. Bezglutenski kruh s 20% dodanog kiselog tijesta imao je najveći volumen i oblik te najmekšu sredinu. Dodatak kiselog tijesta u udjelu 20% najviše je djelovao na smanjenje tvrdoće (-25%) i žvakljivosti sredine (-28%), te povećanje specifičnog volumena kruha za 11% u odnosu na kruh bez kiselog tijesta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Novotni
(mentor)