Pregled bibliografske jedinice broj: 768836
Uzgoj ovaca na gospodarstvu Aščić
Uzgoj ovaca na gospodarstvu Aščić, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 768836 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj ovaca na gospodarstvu Aščić
(Sheep breeding on a farm Aščić)
Autori
Aščić, Šimun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2015
Stranica
22
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
travnička pramenka; mlijeko; janjad; dnevni prirast; meso; randman
(Travnik Pramenka sheep; mikl; lambs; daily weight gain; meat; dressing)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj danas se uzgaja oko 630 000 rasplodnih ovaca, dok se uzgojno selekcijski rad provodi na 44 917 uzgojno valjanih grla kod 481 uzgajivača i 16 pasmina. Travnička pramenka (vlašićka ili dubska ovca) je unatoč uzgojno prostornoj ograničenosti (uzgaja se isključivo na brdskim područjima) jedna od najotpornijih i najpoznatijih čistokrvnih pasmina koja se koristi za proizvodnju mesa i mlijeka. Veličina sveukupne populacije je oko 20 000 grla, a za proizvodnju mlijeka koristi se oko 12 000 ovaca. Danas se u Hrvatskoj, kao i na području BiH travničku pramenku najviše uzgaja radi proizvodnje mlijeka koje uglavnom otkupljuju mljekare ili ga sami uzgajivači na gospodarstvu prerađuju i proizvode punomasni ovčji sir u salamuri (sir u tipu fete). U stadima travničke pramenke gdje je glavni proizvodni cilj proizvodnja mlijeka janjad kolju ili ranije odbijaju (odvajaju od ovaca) kako bi se više mlijeka iskoristilo za proizvodnju sira. Nakon odbića janjad hrane sijenom po volji i određenim količinama krepkih krmiva. Janjad u dobi između 90 i 120 dana postiže tjelesnu masu od 20 do 25 kg, što rezultira masom trupa od 9 do 12 kg. Cilj rada je bio prikazati tehnološke postupke i opisati pojedine fiziološke i uzgojne faze ovčarske proizvodnje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Aščić. Iz navedenih opisa očekuje se potvrda dugogodišnje tradicionalnosti u većini uzgojno-tehnoloških postupaka s ovcama i janjadi u različitim uzgojnim stadijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)