Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768760

Održivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi uz dodatak stabilizatora i antioksidansa


Milin, Mario
Održivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi uz dodatak stabilizatora i antioksidansa, 2015., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 768760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Održivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi uz dodatak stabilizatora i antioksidansa
(Shelf-life of MAP minced meat with addition of stabilizers and antioxidants)

Autori
Milin, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2015

Stranica
36

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
održivost; mljeveno meso; mikroorganizmi; dodaci
(shelf-life; minced meat; microorganisms; additives)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različitih komercijalnih dodataka (aditiva), bakteriocinogenog soja Leuconostoc mesenteroides E131 te ekstrakata začina i bilja na mikrobiološku kakvoću i održivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Korišteni su aditivi u različitim kombinacijama: natrijev acetat (E262), natrijev citrat (E331), natrijev askorbat (E301), askorbinska kiselina (E300), silicijev dioksid (E551), kalcijev laktat (E327) i etil lauroil arginat (E243) uz ekstrakte začina i bilja. Istražen je utjecaj navedenih dodataka na ukupni broj bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterobakterija, enterokoka, koliformnih bakterija i Escherichia coli te koagulaza-negativnih stafilokoka u mljevenom mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi i pohranjenom tijekom 8 dana na 2, 5 ºC. U odnosu na kontrolne uzorke, primjenom dodataka zabilježen je manji ukupni broj bakterija i enterobakterija 7. dana pohrane, te koagulaza-negativnih stafilokoka 8. dana. Primjenom preparata koji u sastavu ima E262, E327, E243, ekstrakt bilja i E551 zabilježeno je najveće smanjenje broja E. coli, koliformnih, koagulaza-negativnih stafilokoka, enterobakterija i ukupnog broja bakterija. Leuconostoc mesenteroides E131 nije značajno utjecao na mikrobiološke promjene tijekom pohrane mljevenog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milin, Mario
Održivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi uz dodatak stabilizatora i antioksidansa, 2015., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Milin, M. (2015) 'Održivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi uz dodatak stabilizatora i antioksidansa', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milin, Mario}, year = {2015}, pages = {36}, keywords = {odr\v{z}ivost, mljeveno meso, mikroorganizmi, dodaci}, title = {Odr\v{z}ivost mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi uz dodatak stabilizatora i antioksidansa}, keyword = {odr\v{z}ivost, mljeveno meso, mikroorganizmi, dodaci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milin, Mario}, year = {2015}, pages = {36}, keywords = {shelf-life, minced meat, microorganisms, additives}, title = {Shelf-life of MAP minced meat with addition of stabilizers and antioxidants}, keyword = {shelf-life, minced meat, microorganisms, additives}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font