Pregled bibliografske jedinice broj: 768734
Utjecaj gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu zrna jare zobi pljevičastog i golog zrna
Utjecaj gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu zrna jare zobi pljevičastog i golog zrna // Poljoprivreda (Osijek), 21 (2015), 1; 15-21 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 768734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu zrna jare zobi pljevičastog i golog zrna
(Effect of nitrogen fertilization on grain yield and quality of hulled and hulless spring oats)
Autori
Bukan, M., Maričević. M., Ikić, I., Mlinar, R., Lovrić, A., Gunjača, J., Šarčević, H.
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 21
(2015), 1;
15-21
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
gnojidba dušikom; jara zob; genotipovi; kvaliteta; prinos
(N fertilization; spring oats; genotype; quality; grain yield)
Sažetak
Na pokusnome polju Bc Instituta d.d. u Botincu postavljen je 2014. pokus s ciljem da se ispita utjecaj četiri razine gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu zobi. U pokusu je bilo uključeno osam genotipova zobi pljevičastog i dva genotipa zobi gologa zrna. Između razina gnojidbe dušikom kod genotipova pljevičastog zrna uočene su signifikantne razlike u prinosu, hektolitarskoj masi, masi 1000 zrna i visini biljke. Genotipovi zobi pljevičastog zrna razlikovali su se u svim proučavanim svojstvima. Interakcija genotip × gnojidba nije pronađena. Kod genotipova zobi gologa zrna pronađene su razlike u visini prinosa, hektolitarskoj masi i masi 1000 zrna, dok su se gnojidbe razlikovale samo u prinosu. Reakcija genotipova na povišenu razinu dušika bila je pozitivna. Porast prinosa kod genotipova pljevičastog zrna ostvaren pri gnojidbama većim od 124 kg/ha N nije bio signifikantan, dok su kod genotipova zobi gologa zrna gnojidbe sa 133 i 151 kg/ha N rezultirale najvišim prinosima. Kod genotipova zobi pljevičastog zrna, razlike u hektolitarskoj masi zrna između gnojidbi s povećanim razinama gnojidbe dušikom nisu bile signifikantne, dok kod genotipova zobi gologa razlika između svih gnojidbi u hektolitarskoj masi zrna nije uočena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2144 - Oplemenjivanje kukuruza na prinos i otpornost prema bolestima (Jukić, Mirko, MZOS ) ( CroRIS)
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Ana Lovrić
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Rade Mlinar
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Scorpus