Pregled bibliografske jedinice broj: 768691
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.)
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 768691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.)
(The influence of the extraction technique on the contet of the bioactive compounds from lemon balm leaves (Melissa officinalis L.))
Autori
Boričević, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.06
Godina
2015
Stranica
51
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
ukupni fenoli; klorofili; karotenoidi; klasična ekstrakcija; ultrazvuk; antioksidacijska aktivnost
(total phenols; chlorophyll; carotenoids; classic extraction; ultrasound; antioxidant activity)
Sažetak
Matičnjak (Melissa officinalis L.) je izrazito cijenjenja biljka prvenstveno zbog svojih značajnih ljekovitih svojstava. Svi dijelovi biljke, a posebice list, izrazito su bogati različitim biološki aktivnim spojevima značajnog antioksidacijskog djelovanja. Cilj ovog diplomskog rada bio je usporediti sadržaj pojedinih kemijskih sastavnica iz listova matičnjaka ekstrahiranim različitim načinima ekstrakcije. Istraživan je utjecaj načina ekstrakcije na slijedeće kemijske parametre: klorofilne pigmente (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b), karotenoide, fenolne spojeve (flavonoide, neflavonoide) i antioksidacijsku aktivnost. Sadržaj ukupnih klorofila bio je u rasponu od 0, 93 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 6, 39 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) od čega je sadržaj klorofila a bio u rasponu od 0, 3 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 2, 15 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) dok je sadržaj klorofila b bio u rasponu od 0, 62 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 4, 24 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju do 20 minuta). Sadržaj karotenoida bio je u rasponu od 0, 56 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 3, 86 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta). Sadržaj ukupnih fenola bio je u rasponu od 138, 1 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 967, 51 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije) od čega je sadržaj flavonoida bio u rasponu od 57, 79 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 449, 21 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), a sadržaj neflavonoida u rasponu od 80, 31 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 518, 3 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije). Antioksidacijska aktivnost uzoraka matičnjaka bila je u rasponu od 1897, 38 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 10 minuta) do 2169, 03 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 15 minuta). Usporedbom načina ekstrakcije, klasično i ultrazvukom, tijekom ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta za sadržaj klorofilnih pigmenata (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b) i karotenoida utvrđene su najviše vrijednosti. Uzorci listova matičnjaka ekstrahirani klasično imali su najviše vrijednosti ukupnih fenolnih spojeva (flavonoidi, neflavonoidi). Antioksidacijska aktivnost bila je najviša u uzorcima tretiranim ultrazvukom u trajanju od 15 minuta. S obzirom na dužinu trajanja, ultrazvučnom ekstrakcijom u kratkom periodu, od 15 do 25 minuta, dobiveni su približno jednaki rezultati istraživanih kemijskih parametara kao i kod uzoraka ekstrahiranih klasično u vremenskom trajanju od 24 sata.
Izvorni jezik
Hrvatski