Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768691

Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.)


Boričević, Ana
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 768691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.)
(The influence of the extraction technique on the contet of the bioactive compounds from lemon balm leaves (Melissa officinalis L.))

Autori
Boričević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.06

Godina
2015

Stranica
51

Mentor
Dobričević, Nadica

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
ukupni fenoli; klorofili; karotenoidi; klasična ekstrakcija; ultrazvuk; antioksidacijska aktivnost
(total phenols; chlorophyll; carotenoids; classic extraction; ultrasound; antioxidant activity)

Sažetak
Matičnjak (Melissa officinalis L.) je izrazito cijenjenja biljka prvenstveno zbog svojih značajnih ljekovitih svojstava. Svi dijelovi biljke, a posebice list, izrazito su bogati različitim biološki aktivnim spojevima značajnog antioksidacijskog djelovanja. Cilj ovog diplomskog rada bio je usporediti sadržaj pojedinih kemijskih sastavnica iz listova matičnjaka ekstrahiranim različitim načinima ekstrakcije. Istraživan je utjecaj načina ekstrakcije na slijedeće kemijske parametre: klorofilne pigmente (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b), karotenoide, fenolne spojeve (flavonoide, neflavonoide) i antioksidacijsku aktivnost. Sadržaj ukupnih klorofila bio je u rasponu od 0, 93 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 6, 39 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) od čega je sadržaj klorofila a bio u rasponu od 0, 3 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 2, 15 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) dok je sadržaj klorofila b bio u rasponu od 0, 62 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 4, 24 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju do 20 minuta). Sadržaj karotenoida bio je u rasponu od 0, 56 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 3, 86 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta). Sadržaj ukupnih fenola bio je u rasponu od 138, 1 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 967, 51 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije) od čega je sadržaj flavonoida bio u rasponu od 57, 79 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 449, 21 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), a sadržaj neflavonoida u rasponu od 80, 31 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 518, 3 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije). Antioksidacijska aktivnost uzoraka matičnjaka bila je u rasponu od 1897, 38 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 10 minuta) do 2169, 03 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 15 minuta). Usporedbom načina ekstrakcije, klasično i ultrazvukom, tijekom ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta za sadržaj klorofilnih pigmenata (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b) i karotenoida utvrđene su najviše vrijednosti. Uzorci listova matičnjaka ekstrahirani klasično imali su najviše vrijednosti ukupnih fenolnih spojeva (flavonoidi, neflavonoidi). Antioksidacijska aktivnost bila je najviša u uzorcima tretiranim ultrazvukom u trajanju od 15 minuta. S obzirom na dužinu trajanja, ultrazvučnom ekstrakcijom u kratkom periodu, od 15 do 25 minuta, dobiveni su približno jednaki rezultati istraživanih kemijskih parametara kao i kod uzoraka ekstrahiranih klasično u vremenskom trajanju od 24 sata.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boričević, Ana
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Boričević, A. (2015) 'Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bori\v{c}evi\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {ukupni fenoli, klorofili, karotenoidi, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj na\v{c}ina ekstrakcije na sadr\v{z}aj bioaktivnih spojeva listova mati\v{c}njaka (Melissa officinalis L.)}, keyword = {ukupni fenoli, klorofili, karotenoidi, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bori\v{c}evi\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {total phenols, chlorophyll, carotenoids, classic extraction, ultrasound, antioxidant activity}, title = {The influence of the extraction technique on the contet of the bioactive compounds from lemon balm leaves (Melissa officinalis L.)}, keyword = {total phenols, chlorophyll, carotenoids, classic extraction, ultrasound, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font