Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768667

Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja


Baotić, Monika
Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 768667 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja
(The production and sustainability of cold-pressed hazelnut oil)

Autori
Baotić, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.07

Godina
2015

Stranica
52

Mentor
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela

Ključne riječi
lješnjakovo ulje ; hladno prešanje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(hazelnut oil ; screw pressing ; oxidation stability ; natural antioxidants)

Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, frekvencija elektromotora i veličina otvora pužne preše) na iskorištenje i kvalitetu lješnjakovog ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja. Osim toga ispitivan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja. Kao antioksidansi su korišteni: ekstrakt ružmarina Oxy'Less CS (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt zelenog čaja (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt nara (0, 1% i 0, 3%) i ekstrakt maslinovog lista (0, 1% i 0, 3%), eterično ulje origana (0, 05%), eterično ulje kadulje (0, 05%) i eterično ulje rtanjskog čaja (0, 05%). Određivanje oksidacijske stabilnosti lješnjakovog ulja provedeno je četverodnevnim testom ubrzane oksidacije - Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod ispitivanog ulja pokazala je primjena ekstrakta ružmarina Oxy´Less CS.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Baotić, Monika
Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Baotić, M. (2015) 'Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baoti\'{c}, Monika}, year = {2015}, pages = {52}, keywords = {lje\v{s}njakovo ulje, hladno pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, title = {Proizvodnja i odr\v{z}ivost hladno pre\v{s}anog lje\v{s}njakovog ulja}, keyword = {lje\v{s}njakovo ulje, hladno pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baoti\'{c}, Monika}, year = {2015}, pages = {52}, keywords = {hazelnut oil, screw pressing, oxidation stability, natural antioxidants}, title = {The production and sustainability of cold-pressed hazelnut oil}, keyword = {hazelnut oil, screw pressing, oxidation stability, natural antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font