Pregled bibliografske jedinice broj: 768667
Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja
Proizvodnja i održivost hladno prešanog lješnjakovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 768667 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i održivost hladno prešanog
lješnjakovog ulja
(The production and sustainability of cold-pressed
hazelnut oil)
Autori
Baotić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2015
Stranica
52
Mentor
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela
Ključne riječi
lješnjakovo ulje ; hladno prešanje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(hazelnut oil ; screw pressing ; oxidation stability ; natural antioxidants)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, frekvencija elektromotora i veličina otvora pužne preše) na iskorištenje i kvalitetu lješnjakovog ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja. Osim toga ispitivan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja. Kao antioksidansi su korišteni: ekstrakt ružmarina Oxy'Less CS (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt zelenog čaja (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt nara (0, 1% i 0, 3%) i ekstrakt maslinovog lista (0, 1% i 0, 3%), eterično ulje origana (0, 05%), eterično ulje kadulje (0, 05%) i eterično ulje rtanjskog čaja (0, 05%). Određivanje oksidacijske stabilnosti lješnjakovog ulja provedeno je četverodnevnim testom ubrzane oksidacije - Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod ispitivanog ulja pokazala je primjena ekstrakta ružmarina Oxy´Less CS.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek