Pregled bibliografske jedinice broj: 766624
Mogućnosti suzbijanja korova u voćnjacima i vinogradima
Mogućnosti suzbijanja korova u voćnjacima i vinogradima // Gospodarski kalendar ..., 1 (1999), 1; 93-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 766624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti suzbijanja korova u voćnjacima i vinogradima
(Weed control in orchards and vineyards)
Autori
Ostojić, Zvonimir
Izvornik
Gospodarski kalendar ... (0432-1111) 1
(1999), 1;
93-99
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
suzbijanje korova; voćnjaci; vinogradi; herbicidi
(weed control; orchards; vineyards; herbicides)
Sažetak
U suvremenim plantažnim nasadima voćnjaka i vinograda tlo je moguće održavati na jedan od sljedećih načina: a) obradom tla oruđem (jesenska obrada, podrivanje, nagrtanje, proljetna i ljetna obrada), b) zatravljivanjem i košnjom te ostavljanjem malča u nasadu, c) primjenom herbicida. Veoma često se u modernim nasadima primjenjuju dva ili više agrotehničkih zahvata istovremeno. Tako se npr. međuredni prostor zatravni i košnjom održava kao zeleni sag, dok se prostor unutar redova obrađuje oruđem (kopačicom, rotokopačicom) ili ručnim okopavanjem. Još je češći slučaj da se međuredni prostor zatravni dok se korov unutar reda suzbije jednokratnom ili višekratnom primjenom različitih herbicida. Svaki od spomentutih načina obrade detaljno je raspravljen. Ukazane su prednosti i nedostaci za svaki pojedinačno. Navedene su mogućnosti održavanja tla po principima ekološke i integrirane biljne proizvodnje. Detaljno je prikazana korovna flora naših voćnjaka i vinograda kako s gledišta sezonske dinamike nicanja, tako i s gledišta štetnosti. Tablično je prikazana relativna osjetljivost korovne flore na značajnije herbicide. U posebnoj tablici prikazani su svi u Hrvatskoj registrirani herbicidi dopušteni za primjenu u voćnjacima i vinogradima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)