Pregled bibliografske jedinice broj: 765904
Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira
Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 101-110 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0204 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 765904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira
(Influence of the rennet type on the quality of Pag
Island cheese (Croatian:Paški sir))
Autori
Oštarić, Fabijan ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Mikulec, Nataša
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 65
(2015), 2;
101-110
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
paški sir ; sirilo ; janjeće sirilo ; ovčje mlijeko
(Pag Island cheese ; rennet ; lamb rennet ; lamb abomasum ; ewe`s milk)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj vrste sirila na fizikalno-kemijske parametre i senzornu kvalitetu i randman paškog sira, proizvedenog s domaćim (tradicionalnim) i komercijalnim sirilom. Paški sirevi proizvedeni su s domaćim sirilom, ekstrakcijom enzima iz janjećeg sirišta (abomasum), i s komercijalnim sirilom u prahu talijanskog proizvođača „Gruppo Clerici-Sacco“. Ukupno je proizvedeno 7 šarži sira, po dva sira unutar svake šarže. Tijekom 120 dana zrenja, sirevi su periodično uzorkovani 0., 45., 90. i 120. dana, u svrhu određivanja sadržaja suhe tvari, mliječne masti, proteina, koncentracije soli te pH vrijednosti sira. Također određen je udio ukupnih slobodnih aminokiselina iz vodenih ekstrakata sira te je provedena analiza proteina i polipeptida gel-elektroforezom u poliakrilamidnom gelu (UREA-PAGE). Istraživanjem nije utvrđen značajan (P>0, 05) utjecaj vrste ispitivanog sirila na istraživane parametre kvalitete sira te na randman. Predmetnim istraživanjem nije utvrđen statistički značajan utjecaj na ispitivane fizikalno-kemijske parametre, randman te senzornu kvalitetu paškog sira, ali su dobiveni rezultati pokazali praktične razlike koje bi mogle imati važnost u primjeni, pogotovo u postizanju boljeg randmana i veće brzine zrenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Fabijan Oštarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts