Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765290

Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj


Šapina, Matej; Puntarić, Dinko; Vujčić, Dunja; Puntarić, Eda; Puntarić, Ida; Mayer, Dijana
Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2015), 2; 71-79 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 765290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj
(Aflatoxin contamination in edible nuts in Croatia)

Autori
Šapina, Matej ; Puntarić, Dinko ; Vujčić, Dunja ; Puntarić, Eda ; Puntarić, Ida ; Mayer, Dijana

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 56 (2015), 2; 71-79

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Aflatoksini; Hrvatska; kontaminacija hrane; sigurnost hrane; orašasti plodovi; javno zdravstvo
(Aflatoxins; Croatia; food contamination; food safety; edible nuts; public health)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prisutnost te količinu prisutnih ukupnih aflatoksina u različitim vrstama koštunjičavog voća koje se konzumira na području Republike Hrvatske. Tijekom 2007. godine s hrvatskog je tržišta prikupljeno ukupno 106 uzoraka različitog koštunjičavog voća (badema, lješnjaka, pistacija i oraha). U svim je uzorcima pomoću imunoenzimskog testa (ELISA testa) utvrđena prisutnost te količina prisutnih ukupnih aflatoksina. Istraživanje je pokazalo da su u 91, 5% (97/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile unutar, dok su u 8, 5% (9/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile iznad, maksimalno dopuštenih vrijednosti u Europskoj Uniji od 4, 0 μgkg-1. Sukladno preporukama nutricionista, posljednjih je godina zamijećena povećana konzumacija koštunjičavog voća u svakodnevnoj prehrani opće populacije u Republici Hrvatskoj zbog čega kontinuirano praćenje te nadzor nad prisutnosti aflatoksina u spomenutim namirnicama ima veliko javnozdravstveno značenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dinko Puntarić (autor)

Avatar Url Matej Šapina (autor)

Avatar Url Dijana Mayer (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šapina, Matej; Puntarić, Dinko; Vujčić, Dunja; Puntarić, Eda; Puntarić, Ida; Mayer, Dijana
Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2015), 2; 71-79 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šapina, M., Puntarić, D., Vujčić, D., Puntarić, E., Puntarić, I. & Mayer, D. (2015) Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2), 71-79.
@article{article, author = {\v{S}apina, Matej and Puntari\'{c}, Dinko and Vuj\v{c}i\'{c}, Dunja and Puntari\'{c}, Eda and Puntari\'{c}, Ida and Mayer, Dijana}, year = {2015}, pages = {71-79}, keywords = {Aflatoksini, Hrvatska, kontaminacija hrane, sigurnost hrane, ora\v{s}asti plodovi, javno zdravstvo}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {56}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Kontaminacija ora\v{s}astih plodova aflatoksinima Hrvatskoj}, keyword = {Aflatoksini, Hrvatska, kontaminacija hrane, sigurnost hrane, ora\v{s}asti plodovi, javno zdravstvo} }
@article{article, author = {\v{S}apina, Matej and Puntari\'{c}, Dinko and Vuj\v{c}i\'{c}, Dunja and Puntari\'{c}, Eda and Puntari\'{c}, Ida and Mayer, Dijana}, year = {2015}, pages = {71-79}, keywords = {Aflatoxins, Croatia, food contamination, food safety, edible nuts, public health}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {56}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Aflatoxin contamination in edible nuts in Croatia}, keyword = {Aflatoxins, Croatia, food contamination, food safety, edible nuts, public health} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font