Pregled bibliografske jedinice broj: 765100
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?, 2015. (popularni rad).
CROSBI ID: 765100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2015
Ključne riječi
maslac; prehrana
(butter; diet)
Sažetak
Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno: nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te nakon nekog vremena uočili da je uslijed treskanja/bućkanja vrhnja u vrećicama nastala gruda izvrsnog okusa, fine teksture i žute boje. U to rano doba otkrića, maslac se koristio u razne svrhe: kao lijek, za uljepšavanje (tretmani za kosu, brisanje bora), te zamislite kao visoko vrijedna namirnica čak i kao sredstvo za kupovinu žena! Maslac je zbog svog kemijskog sastava, a tu se misli na sadržaj zasićenih masti i kolesterola stavljen na negativnu listu namirnica – one koje treba izbjegavati u prehrani. Tako je nastala i umjetna tvorevina – margarin, koja se propagirala kao jeftinija i zdravija zamjena za maslac. Međutim, znanstvenici dugogodišnjih istraživanja javljaju da se maslac vraća na naše tanjure - umjerena konzumacija maslaca kao dio pravilno izbalansirane prehrane odličan je izbor te nije opravdano njegovo izbjegavanje odnosno zamjena margarinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)