Pregled bibliografske jedinice broj: 765057
Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu
Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu // 3 Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Miškulin, Maja ; Kolarić, Branko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 150-150 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 765057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene
ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu
(Concept of hazard analysis and food safety
ensuring – food allergies and intolerances)
Autori
Jurčević Podobnik, Vedrana ; Lakošeljac, Danijela ; Bilajac, Lovorka ; Janković, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
3 Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
/ Miškulin, Maja ; Kolarić, Branko - Zagreb : Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015, 150-150
Skup
3. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.05.2015. - 09.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zdravstvena ispravnost hrane ; analiza opasnosti ; alergeni ; intolerancija na hranu
(hazard analysis ; food safety ; food alergies)
Sažetak
Cilj: U dijelu sigurnosti hrane RH kao punopravna članica, treba u cijelosti usvojiti zakonodavstvo EU. Temeljna uredba koja regulira sigurnost hrane je Uredba (EZ) br. 178/2002 koja čini glavnu okosnicu u smislu zakonske obligacije u osiguranju sigurnosti hrane u svim zemljama članicama EU. U uredbi o sigurnosti hrane definira se obveza proizvođača hrane o deklariranju hrane i navođenju svih sastojaka uključujući i sastavnice hrane koje mogu izazvati alergije i intolerancije na hranu. Označavanje alergena regulirano je posebnom uredbom EU. Metode: Prema raznim međunarodnim istraživanjima učestalost pojave alergija i intolerancija na hranu je kontinuirano u porastu. Alergija na hranu ponekad može postati doživotna briga, a može uvelike utjecati na djecu i njihove obitelji. Osobama koje pate od nutritivnih alergija preporučuje se pažljivo odabirati hranu i pomno čitati deklaraciju, osobito popis osnovnih sastojaka. Unatoč tome, još uvijek je moguće da hrana sadrži potencijalni alergen, iako nije naveden na deklaraciji. Hrana koja se označava kao ona bez određenih alergena mora se proizvoditi u posebnim uvjetima, kontrolirati na prisutstvo alergena odgovarajućim laboratorijskim tehnikama, te jasno i vidljivo označiti. Rezultati: NZZJZPGŽ jedan je prvih institucija koja je pokrenula ispitivanje razine glutena u hrani i validiranje postupka proizvodnje pojedinih proizvoda. Nakon niza analiza koje su pokazale odsutstvo glutena dodijeljuje oznaka „gluten free“. Proizvođači hrane moraju imati dobre sustave kontrole i sljedivosti, te pravilno označavati prisutnost potencijalnih alergena u hrani, kako ljudi koji su alergični ne bi razvili neželjenu alergijsku reakciju.Treba poduzeti i sve zaštitne mjere prilikom pripreme hrane kako bi se smanjio rizik od križne kontaminacije tijekom procesa proizvodnje od strane svih proizvođača prehrambenih proizvoda, trgovaca i ugostitelja. Sigurnost i kvaliteta proizvoda u objektima u kojima se hrana priprema osigurava se primjenom sustava unutarnje kontrole uključujući DPP/DHP i HACCP. Zaključak: Uvođenje novog režima deklariranja omogućava osobama oboljelim od celijakije ili osobama alergičnim i/ili preosjetljivim na određene sastojke hrane, sigurne i informirane odluke o vrstama hrane koju konzumiraju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci