Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 764326

Djelovanje NaCl i hidrokoloida na početnu temperaturu zamrzavanja hrane


Kovačević, Dragan; Kurtanjek, Želimir; Šubarić, Drago// XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir; Škare, Danko; Meić, Zlatko (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 1999. 223-223.
Djelovanje NaCl i hidrokoloida na početnu temperaturu zamrzavanja hrane // XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Split, Hrvatska, 1999. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 764326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje NaCl i hidrokoloida na početnu temperaturu zamrzavanja hrane
(Activity of NaCl and hydrocolloids on initial freezing points of food)

Autori
Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir ; Šubarić, Drago// XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir ; Škare, Danko ; Meić, Zlatko (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 1999. 223-223.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.02.1999. - 26.02.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
temperatura zamrzavanja; NaCl; hidrokoloidi
(freezing points; NaCl; hydrocolloids)

Sažetak
U radu su određene početne temperature zamrzavanja jaja (bjeljanjka, žumanjka i melanža) i surimija u temperaturnom području od -25 do +5 stupnjeva Celzijevih pomoću diferencijalne toplinske analize (DTA). Surimi je priređen u laboratorijskim uvjetima od srdele (Sardina pilchardus). Maseni udio vode u surimiju prije miješanja s dodanim tvarima iznosi 81, 5%, bjeljanjku 88, 01%, žumanjku 47, 65%, te melanžu jaja 64, 41%. Uzorci surimija pomiješani su u različitim masenim omjerima s karagenom (w=1-10%), NaCl (w=1-10%) i smjesom (w/w=1/4) karagena i NaCl (w=1-10%). Uzorci bjeljanka, žumanjka i melanža jaja pomiješani su u različitim masenim omjerima s NaCl (w=1-10%). Početne temperature zamrzavanja određene su iz DTA-krivulja i korelirane s masenim udjelima dodanih tvari. Povećanjem w dodanih tvari u uzorcima surimija, melanža, žumanjka i bjeljanjka dolazi do krioskopskog sniženja početne temperature zamrzavanja koje je opisano linearnom funkcijom ovisnosti Tf o w dodanih tvari. Linearnom regresijom određeni su parametri regresijskog modela k i l, standardna pogreške e (T) i koeficijenti determinacije (R2=0, 92-0, 98). NaCl uzrokuje najveće krioskopsko sniženje Tf kada je dodan uzorcima žumanjka, zatim melanža, te bjeljanjka. Najveće krioskopsko sniženje Tf pokazuju uzorci surimija pomiješani u jednakim masenim omjerima s NaCl, zatim smjesom NaCl i karagena, te karagenom, što je rezultat male vrijednosti Mr (NaCl).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Kurtanjek, Želimir; Šubarić, Drago// XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir; Škare, Danko; Meić, Zlatko (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 1999. 223-223.
Djelovanje NaCl i hidrokoloida na početnu temperaturu zamrzavanja hrane // XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Split, Hrvatska, 1999. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Kovačević, D., Kurtanjek, Ž., Šubarić, Drago// XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir, Škare, D. & Meić, Zlatko (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 1999. 223-223. (1999) Djelovanje NaCl i hidrokoloida na početnu temperaturu zamrzavanja hrane. U: XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kurtanjek, \v{Z}elimir and \v{S}kare, Danko}, year = {1999}, keywords = {temperatura zamrzavanja, NaCl, hidrokoloidi}, title = {Djelovanje NaCl i hidrokoloida na po\v{c}etnu temperaturu zamrzavanja hrane}, keyword = {temperatura zamrzavanja, NaCl, hidrokoloidi}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kurtanjek, \v{Z}elimir and \v{S}kare, Danko}, year = {1999}, keywords = {freezing points, NaCl, hydrocolloids}, title = {Activity of NaCl and hydrocolloids on initial freezing points of food}, keyword = {freezing points, NaCl, hydrocolloids}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font