Pregled bibliografske jedinice broj: 763788
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 763788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
(Factors of production and chemical composition of goat milk)
Autori
Dujmović, Mihovil
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.05
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
kozje mlijeko; proizvodnja; kemijski sastav; pasmina; hranidba
(goat milk; production; chemical composition; breed; nutrition)
Sažetak
Kozje mlijeko je namirnica izuzetno bogata hranjivim tvarima koje probavni sustav potrošača lakše probavlja od kravljeg mlijeka zahvaljujući manjem promjeru masnih kapljica i većem udjelu kratkolančanih masnih kiselina. Na količinu i sastav kozjeg mlijeka utječe niz čimbenika od kojih je svakako najvažniji genetski potencijal (pasmina), zatim okolišni čimbenici od kojih je na prvom mjestu hranidba te određeni fiziološki čimbenici i zdravlje.U Republici Hrvatskoj od mliječnih pasmina njaviše se uzgajaju francuska alpina, sanska koza, srnasta te hrvatska bijela koza. Unutar određene pasmine hranidba značajno utječe na količinu i sastav proizvedenog mlijeka. Koze brzo reagiraju na promjenu kvaliteta hrane o čemu ovisi i količina mlijeka. Pravilna i dobro izbalansirana hranidba utječe na reprodukcijske osobine te je preduvjet boljeg prirasta jaradi. Utvrđena je pozitivna korelacija između tjelesne mase i mliječnosti koza te između duljine laktacije i količine proizvedeng mlijeka. Što je trajanje laktacije duže to će i ukupna količina proizvedenog mlijeka biti veća. Kemijski sastav mlijeka određuje njegovu hranidbenu vrijednost, prikladnost za preradu u mliječne proizvode te organoleptičke osobine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)