Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 763788

Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka


Dujmović, Mihovil
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 763788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
(Factors of production and chemical composition of goat milk)

Autori
Dujmović, Mihovil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.05

Godina
2015

Stranica
20

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
kozje mlijeko; proizvodnja; kemijski sastav; pasmina; hranidba
(goat milk; production; chemical composition; breed; nutrition)

Sažetak
Kozje mlijeko je namirnica izuzetno bogata hranjivim tvarima koje probavni sustav potrošača lakše probavlja od kravljeg mlijeka zahvaljujući manjem promjeru masnih kapljica i većem udjelu kratkolančanih masnih kiselina. Na količinu i sastav kozjeg mlijeka utječe niz čimbenika od kojih je svakako najvažniji genetski potencijal (pasmina), zatim okolišni čimbenici od kojih je na prvom mjestu hranidba te određeni fiziološki čimbenici i zdravlje.U Republici Hrvatskoj od mliječnih pasmina njaviše se uzgajaju francuska alpina, sanska koza, srnasta te hrvatska bijela koza. Unutar određene pasmine hranidba značajno utječe na količinu i sastav proizvedenog mlijeka. Koze brzo reagiraju na promjenu kvaliteta hrane o čemu ovisi i količina mlijeka. Pravilna i dobro izbalansirana hranidba utječe na reprodukcijske osobine te je preduvjet boljeg prirasta jaradi. Utvrđena je pozitivna korelacija između tjelesne mase i mliječnosti koza te između duljine laktacije i količine proizvedeng mlijeka. Što je trajanje laktacije duže to će i ukupna količina proizvedenog mlijeka biti veća. Kemijski sastav mlijeka određuje njegovu hranidbenu vrijednost, prikladnost za preradu u mliječne proizvode te organoleptičke osobine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmović, Mihovil
Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Dujmović, M. (2015) 'Čimbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Mihovil}, year = {2015}, pages = {20}, keywords = {kozje mlijeko, proizvodnja, kemijski sastav, pasmina, hranidba}, title = {\v{C}imbenici proizvodnje i kemijskog sastava kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, proizvodnja, kemijski sastav, pasmina, hranidba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Mihovil}, year = {2015}, pages = {20}, keywords = {goat milk, production, chemical composition, breed, nutrition}, title = {Factors of production and chemical composition of goat milk}, keyword = {goat milk, production, chemical composition, breed, nutrition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font