Pregled bibliografske jedinice broj: 762493
Učinak bosiljka (Ocimum basilicum cv. "Genovese") u hrani za konzumne nesilice na humoralnu i staničnu imunost
Učinak bosiljka (Ocimum basilicum cv. "Genovese") u hrani za konzumne nesilice na humoralnu i staničnu imunost // XI. simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2015. str. 137-144 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 762493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak bosiljka (Ocimum basilicum cv. "Genovese") u hrani za konzumne nesilice na humoralnu i staničnu imunost
(Effect of sweet basil (Ocimum basilicum cv. 'Genovese') in laying hen feed on humoral and cellular immunity)
Autori
Balenović, Mirta ; Amšel Zelenika, Tajana ; Janječić, Zlatko ; Carović-Stanko, Klaudija ; Popović, Maja ; Bedeković, Dalibor ; Savić, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XI. simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2015, 137-144
Skup
XI. simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 13.05.2015. - 16.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bosiljak; imunostimulacijsko djelovanje; stanična imunost; humoralna imunost; konzumne nesilice
(basil; immunostimulatory effect; cellular immunity; humoral immunity; laying hens)
Sažetak
U radu je istražena učinkovitost osušenog bosiljka u hrani konzumnih nesilica na kinetiku ukupnih leukocita, pomoćničkih i citotoksičnih T limfocita kao i B limfocita u perifernoj krvi te titara protutijela za newcastlesku bolest i sindrom pada nesivosti. U istraživanju je korištena kultivirana botanička vrsta bosiljka Ocimum basilicum "Genovese". Nesilice su hranjene uobičajenom smjesom za nesilice uz dodatak 1% i 3% samljevene herbe bosiljka. U obje pokusne skupine vidljiv je statistički značajan porast (p<0, 01) ukupnih leukocita kao i pomoćničkih i citotoksičnih T limfocita u odnosu na kontrolnu skupinu, pri čemu je taj porast bio intenzivniji i brži u pokusnoj skupini koja je dobila 3% samljevene herbe bosiljka. Zastupljenost B limfocita bilježi statistički značajne promjene (p<0, 05) u skupini koja je dobivala 1% samljevene herbe bosiljka, dok je u skupini s 3% zastupljenost B limfocita opadala kroz promatrano razdoblje. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da je bosiljak izazvao povećanje B limfocita, ali to povećanje nije bilo statistički značajno veće. Relativno slabi porast B limfocita može se povezati sa slabim porastom titra inhibicije aglutinacije protutijela na viruse newcastleske bolesti i sindroma pada nesivosti. Naše istraživanje potvrđuje da postoji imunostimulacijsko djelovanje bosiljka dodanog u hrani konzumnih nesilica. Za istraživanje utjecaja na humoralni imuni odziv i poboljšanje imunog odziva na cijepljenje valjalo bi ispitati učinak dodanog bosiljka u vrijeme prije i tijekom provođenja uobičajenog programa iumunoprofilakse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Klaudija Carović-Stanko
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Vladimir Savić
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Tajana Amšel Zelenika
(autor)
Maja Popović
(autor)
Mirta Balenović
(autor)