Pregled bibliografske jedinice broj: 760278
Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova
Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 760278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova
(Preparation of lyophilized peptide and protein drug formulation)
Autori
Čačić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.04
Godina
2015
Stranica
56
Mentor
Pepić, Ivan
Ključne riječi
liofilizacija; protein; peptid; smrzavanje; sušenje; imunogenost; stabilizatori; rekonstitucija; prašak; aminokiseline; interakcije; denaturacijski stres
(liophylization; protein; peptide; freezing; drying; imunogenicity; stabilizers; rekonstitution; powder; aminoacids; interactions; denaturation stress)
Sažetak
Liofilizacija je najčešća metoda priprave suhih oblikak peptidnih i proteinskih lijekova. Postupak liofilizacije uključuje različite oblike fizičkog stresa i različit obim denaturacije peptida i proteina. Fizički stres uključuje nisku temperaturu, stvaranje dendritičnih kristala leda, povećanje ionske jakosti, promjene pH, odvajanje faza i uklanjanje hidrtacijskog omotača. Strukturne promjene peptida i proteina tijekom liofilizacije mogu biti reverzibilne ili ireverzibilne. Nasumična priroda nukleacije leda veliki je izazov u kontroli procesa liofilizacije i rezultira heterogenošću između bočica i proizvodnih serija. Razlike u obimu superhlađenja pri sterilnim uvjetima proizvodnje poseban su izazov u postupku uvećanja mjerila (scale-up). Smrzavanje izravno utječe na stvaranje kristala leda i posljedično na morfologiju ukonačnog suhog oblika. Većina kristala leda povezana je s obimom superhlađenja. Ključno je trajanje primarnog sušenja, iako je potrebno postići kompromis između brzina primarnog i sekundarnog sušenja kako bi se ukupno trajanje liofilizacije ograničilo na što kraći vremenski period. Najčešće nestabilnosti u suhom obliku uključuju: agregaciju, deamidaciju, oksidaciju, Maillardovu reakciju, hidrolizu te formiranje disulfidnih veza. Povećanje stabilknosti suhog liofiliziranog oblika moguće je postići prilagodbom pH oblika, smanjenjem sadržaja ostatne vlage i korištenjem kriozaštitnih sredstava (primjerice šećera, poliola, polimera, soli i površinski aktivnih tvari). Suhi oblici peptidnih i proteinskih lijekova u određenim slučajevima zahtjevaju dodatak drugih pomoćnih tvari (primjerice sredstva za punjenje, pufera i antimikrobnih sredstava). Poznavanje složenosti pojedinih dijelova procesa liofilizacije i njihov utjecaj na kakvoću suhog liofiliziranog oblika, ključno je za uspješnu izradu liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih lijekova. Poznavanje načina procesne kontrole liofilizacije značajno pridonosi uspješnosti provođenja pojedinih dijelova postupka liofilizacije i poboljšanom stabilnošću konačnog suhog oblikak peptidnog/proteinskog lijeka. Razvoj liofiliziranih oblika peptidnih/proteinskih lijekova najčešće zahtjeva značajan utrošak vremena, rada i truda jer nisu razvijene i implementirane standardne smjernice za izradu takvih farmaceutskih oblika lijekova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija