Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760278

Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova


Čačić, Josipa
Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 760278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova
(Preparation of lyophilized peptide and protein drug formulation)

Autori
Čačić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.04

Godina
2015

Stranica
56

Mentor
Pepić, Ivan

Ključne riječi
liofilizacija; protein; peptid; smrzavanje; sušenje; imunogenost; stabilizatori; rekonstitucija; prašak; aminokiseline; interakcije; denaturacijski stres
(liophylization; protein; peptide; freezing; drying; imunogenicity; stabilizers; rekonstitution; powder; aminoacids; interactions; denaturation stress)

Sažetak
Liofilizacija je najčešća metoda priprave suhih oblikak peptidnih i proteinskih lijekova. Postupak liofilizacije uključuje različite oblike fizičkog stresa i različit obim denaturacije peptida i proteina. Fizički stres uključuje nisku temperaturu, stvaranje dendritičnih kristala leda, povećanje ionske jakosti, promjene pH, odvajanje faza i uklanjanje hidrtacijskog omotača. Strukturne promjene peptida i proteina tijekom liofilizacije mogu biti reverzibilne ili ireverzibilne. Nasumična priroda nukleacije leda veliki je izazov u kontroli procesa liofilizacije i rezultira heterogenošću između bočica i proizvodnih serija. Razlike u obimu superhlađenja pri sterilnim uvjetima proizvodnje poseban su izazov u postupku uvećanja mjerila (scale-up). Smrzavanje izravno utječe na stvaranje kristala leda i posljedično na morfologiju ukonačnog suhog oblika. Većina kristala leda povezana je s obimom superhlađenja. Ključno je trajanje primarnog sušenja, iako je potrebno postići kompromis između brzina primarnog i sekundarnog sušenja kako bi se ukupno trajanje liofilizacije ograničilo na što kraći vremenski period. Najčešće nestabilnosti u suhom obliku uključuju: agregaciju, deamidaciju, oksidaciju, Maillardovu reakciju, hidrolizu te formiranje disulfidnih veza. Povećanje stabilknosti suhog liofiliziranog oblika moguće je postići prilagodbom pH oblika, smanjenjem sadržaja ostatne vlage i korištenjem kriozaštitnih sredstava (primjerice šećera, poliola, polimera, soli i površinski aktivnih tvari). Suhi oblici peptidnih i proteinskih lijekova u određenim slučajevima zahtjevaju dodatak drugih pomoćnih tvari (primjerice sredstva za punjenje, pufera i antimikrobnih sredstava). Poznavanje složenosti pojedinih dijelova procesa liofilizacije i njihov utjecaj na kakvoću suhog liofiliziranog oblika, ključno je za uspješnu izradu liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih lijekova. Poznavanje načina procesne kontrole liofilizacije značajno pridonosi uspješnosti provođenja pojedinih dijelova postupka liofilizacije i poboljšanom stabilnošću konačnog suhog oblikak peptidnog/proteinskog lijeka. Razvoj liofiliziranih oblika peptidnih/proteinskih lijekova najčešće zahtjeva značajan utrošak vremena, rada i truda jer nisu razvijene i implementirane standardne smjernice za izradu takvih farmaceutskih oblika lijekova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Pepić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čačić, Josipa
Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Čačić, J. (2015) 'Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}a\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2015}, pages = {56}, keywords = {liofilizacija, protein, peptid, smrzavanje, su\v{s}enje, imunogenost, stabilizatori, rekonstitucija, pra\v{s}ak, aminokiseline, interakcije, denaturacijski stres}, title = {Priprava liofiliziranih oblika peptidnih i proteinskih hlijekova}, keyword = {liofilizacija, protein, peptid, smrzavanje, su\v{s}enje, imunogenost, stabilizatori, rekonstitucija, pra\v{s}ak, aminokiseline, interakcije, denaturacijski stres}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}a\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2015}, pages = {56}, keywords = {liophylization, protein, peptide, freezing, drying, imunogenicity, stabilizers, rekonstitution, powder, aminoacids, interactions, denaturation stress}, title = {Preparation of lyophilized peptide and protein drug formulation}, keyword = {liophylization, protein, peptide, freezing, drying, imunogenicity, stabilizers, rekonstitution, powder, aminoacids, interactions, denaturation stress}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font