Pregled bibliografske jedinice broj: 760035
Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije
Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije // Zbornik sažetaka Pete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje / Lušić, Dražen ; Pavičić Žeželj, Sandra (ur.).
Rijeka: Biopčela, Rijeka, 2015. str. 11-12 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 760035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije
(Detection of beeswax adulteration by infrared spectroscopy)
Autori
Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Vinceković, Marko ; Tlak Gajger, Ivana ; Baranović, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Pete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje
/ Lušić, Dražen ; Pavičić Žeželj, Sandra - Rijeka : Biopčela, Rijeka, 2015, 11-12
ISBN
978-953-7957-31-5
Skup
Peta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 10.04.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
patvorenje pčelinjeg voska; infracrvena spektroskopija; parafin
(beeswax adulteration; infrared spectroscopy; paraffin)
Sažetak
Iako je patvorenje pčelinjeg voska dugo prisutan i rastući problem u svijetu, a na tržištu postoji već preko 15 supstanci kojima se patvori pčelinji vosak, još uvijek nema međunarodno propisanih standardiziranih analitičkih metoda za rutinsku kontrolu njegove autentičnosti. Postojeće analitičke metode predložene od strane Međunarodne komisije za med (International Honey Commission, IHC) definiraju kriterije sastava i kakvoće pčelinjeg voska temeljem utvrđivanja 10 klasičnih fizikalno-kemijskih parametara. Međutim, istraživanjima je dokazano kako postoje brojna odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti, jer temperatura iznad 100°C (kojoj je svakako izložen pčelinji vosak tijekom proizvodnog procesa izrade satnih osnova), mijenja vrijednosti ovih parametara, te time narušava pouzdanost rezultata (Tulloch, 1973 ; Bernal i sur., 2005). Nedavno provedene studije izvodljivosti infracrvene (infrared, IR) spektroskopije za otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska (Maia i sur., 2013 ; Svečnjak i sur., 2015) pokazale su kako spomenuta metoda pouzdano detektira četiri najčešće korištenih patvorina pčelinjeg voska na EU tržištu (parafina, mikrokristalnog voska, loja i stearinske kiseline). Cilj je ovog istraživanja bio razviti i uspostaviti analitičku proceduru koja omogućuje pouzdano i brzo određivanje autentičnosti pčelinjeg voska navedenom spektroskopskom tehnikom pokrivajući cijeli raspon patvorenja (5-100%), kako bi se tehnika dovela do razine primjenjivosti za rutinsku kontrolu kakvoće. Kako bi se kreirala baza referentnih uzoraka autentičnog pčelinjeg voska, patvorina i njihovih smjesa specifičnog kemijskog profila, prikupljeni su i snimljeni uzorci djevičanskog pčelinjeg voska iz pokusnih pčelinjih zajednica, odabranih patvorina s tržišta, te njihovih smjesa za koje su izrađene kalibracijske krivulje. Metoda je validirana na temelju 71 uzorka satnih osnova prikupljenih s domaćeg i inozemnog tržišta (od proizvođača satnih osnova i/ili u specijaliziranim trgovinama). Radi usporedbe s rezultatima predloženih metoda (IHC), provedene su i analize odabranih fizikalno-kemijskih parametara. Spektroskopskom je analizom utvrđeno kako je većina analiziranih uzoraka satnih osnova (80%) bila patvorena parafinom, čiji se udio kretao od 5% do 93%. Samo 14 od 71 uzorka (20%) identificirano je kao autentični pčelinji vosak. Rezultati su pokazali kako je većina satnih osnova (44%) bila patvorena sa 5-20% parafina, dok je u 28% uzoraka uvtrđena viša razina patvorenja (> 46% parafina).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ 8547
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Vinceković
(autor)
Lidija Svečnjak
(autor)
Saša Prđun
(autor)
Ivana Tlak Gajger
(autor)
Goran Baranović
(autor)