Pregled bibliografske jedinice broj: 759973
Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon
Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU", Sažetci radova / Jelčić, D., Jakobović, S. (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014. str. 43-44 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 759973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon
(Impact of early defoliation on composition and sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wines)
Autori
Bubola, Marijan ; Janjanin, Danijela ; Plavša, Tomislav ; Užila, Zoran ; Lukić, Igor ; Peršurić, Đordano ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU", Sažetci radova
/ Jelčić, D., Jakobović, S. - Požega : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014, 43-44
ISBN
978-953-347-008-5
Skup
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.11.2014. - 21.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
rana defolijacija; Cabernet Sauvignon; prinos; kvaliteta vina
(early defoliation; Cabernet Sauvignon; yield; wine sensory characteristics)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). Ranom defolijacijom uklonjeno je šest bazalnih listova po mladici pred sam početak cvatnje, dok kod kontrolnog tretmana nije provedena defolijacija. Primjena rane defolijacije rezultirala manjim brojem bobica po grozdu uslijed slabije oplodnje i posljedično manjim prinosom po trsu u odnosu na kontrolni tretman. Vino proizvedeno od grožđa iz tretmana rane defolijacije sadržavalo je viši udio alkohola, ukupnih fenola, ukupnih antocijana i imalo je jači intenzitet boje u odnosu na kontrolni tretman. Senzornom analizom utvrđeno je da je vino iz tretmana rane defolijacije imalo naglašenije voćne i začinske mirise te izraženiju kompleksnost u odnosu na kontrolni tretman, dok su vegetativne arome bile naglašenije kod kontrolnog tretmana. Vino iz tretmana rane defolijacije je na okusu imalo izraženiju punoću i trajnost te manje izražen dojam kiselosti u odnosu na kontrolni tretman. Senzornim ocjenjivanjem vina po metodi 100 bodova bolje je ocjenjeno vino iz tretmana rane defolijacije, koje dobilo 85 bodova, dok je kontrolni tretman ocijenjen s 81 bodom. Budući da se ranom defolijacijom postiže manji prinos grožđa po trsu i povećana kvaliteta vina, njena je primjena opravdana kod proizvodnje vina visoke kvalitete, koja će svojom cijenom opravdati smanjeni prinos grožđa i trošak primjene ovog zahvata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1470497-0555 - Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena (Peršurić, Đordano, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Veleučilište u Rijeci
Profili:
Danijela Janjanin
(autor)
Kristijan Damijanić
(autor)
Igor Lukić
(autor)
Đordano Peršurić
(autor)
Mario Staver
(autor)
Marijan Bubola
(autor)