Pregled bibliografske jedinice broj: 756935
Odlike jarećeg trupa i kemijski sastav mesa
Odlike jarećeg trupa i kemijski sastav mesa, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 756935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odlike jarećeg trupa i kemijski sastav mesa
(Carcass characteristics and chemical composition meat of kids)
Autori
Jukić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
2015
Stranica
22
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
jaretia; hrvatska šarena koza; masne kiseline; kemijski sastav
(kids; Croatian Spotted goat; fatty acid; chemical composition)
Sažetak
Jaretina je kvalitativno najvažnija kategorija kozjem mesa u svijetu i u Hrvatskoj. Na kvalitetu mesa i odlike trupa djeluju brojni čimbenici od kojih su genotip, klaonička masa, dob životinja pri klanju, stupanj utovljenosti i dr. Cilj rada bio je utvrditi odlike trupova jaradi, ponajviše hrvatske šarene koze zaklane u Hrvatskoj, zatim kemijski sastav mišićja te masnokiselinski sastav mišića i bubrežnog loja. Na taj način utvrdit će se hranjiva vrijednost jarećeg mesa, udio poželjnih i manje poželjnih masnih kiselina u masnom tkivu trupa i mišićja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)